Élet-Stílus

Mennyire fontosak a közösségi oldalak?

Megélhettük nemrégiben, hogy a közösségi oldalak forgalma meghaladta a gigantikus Google teljes portfóliójának napi forgalmát. Ilyen gyorsan múlna el a világ dicsősége?

Az elmúlt néhány év a keresőoldalak uralmáról szólt. Kezdetben az Altavista, a Yahoo!, majd a Google vitték a prímet az internetes forgalmat tekintve. Mindez egycsapásra, hónapok leforgása alatt – a vártnál sokkal gyorsabban – megváltozott, a közösségi oldalak lettek az internetes forgalom fő generátorai. És nem csak a Facebook. A Twitter, a Flickr, a Digg, a FourSquare, a MySpace lassan annyira fontosak, hogy gyakorlatilag ezeken keresztül internetezünk.

Ennek kapcsán sokan, sok helyen megfogalmazták, hogy a közösségi média ráadásul nem csak egy múló hóbort, hanem a keresők uralta webvilágot leváltani hivatott új korszak. Hogy miért ilyen sikeres? Az ember egyik legősibb igényét, a valahová tartozást képes kiszolgálni. Ez az alapvetés pedig úgy tűnik annyira igaz, hogy néhány közösségi oldal, kihasználva az internetelérés mára időbeni és földrajzi kötetlenségét, paradigmaváltásra kényszerítette az internetet.

De honnan tudja a Facebook, hogy kutya vagyok? - Karikatúrák a közösségi oldalakról. (Klikk ide)

De honnan tudja a Facebook, hogy kutya vagyok? – Karikatúrák a közösségi oldalakról. (Klikk ide) forrás: Mashable.com

Sokan persze kritikával illetik az új korszakot, miszerint teljesen elidegenít a valóságtól. Más megközelítésben – és ez a szimpatikusabb – talán csak arról van szó, hogy a társadalmi kapcsolatok egy új formáját (a digitális kapcsolatápolást) is be kell majd illesztenünk napi életünkbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik