Élet-Stílus

Javult a magyar csapat

A magyar csapat sokáig nyeregben érezhette magát Londonban, s bár vereséget szenvedett, nem keltett rossz benyomást. Geráék elsősorban az első félidőben oldották meg kifogástalanul a feladatott, s bár Walcotték akkor is fel-feltűntek a magyar kapu előtt, nem véletlen, hogy még Fabio Capello is a magyar együttes „kompakt” voltát dicsérte.

A jókora ráncfelvarráson áteső angol csapat annak ellenére „vb-arcát” mutatta, hogy a magyar válogatott az első negyedórában nem állította lehetetlen feladat elé. Juhászék ugyan próbálták szűkíteni a területet, ám pláne a védelem bal oldala volt sebezhető: Walcott gyorsaságát és fordulékonyságát kihasználva lubickolt, s bizony sokszor csak a szerencsén, s egy-egy suta választáson múlt, hogy a házigazdák nem kerültek előnybe.

Az első perceket gyakorlatilag átvészelő Egervári-legénység ezt követően viszont élt azzal, hogy a nemzeti csapatban nem először bűngyenge napot kifogó Lampard által orchesztrált angolok kifogytak az ötletből. Lipták például nem egyszer megelőző szereléssel lépett be Rooney elé, Dzsudzsák és Huszti is egyre többször kerülte meg védőjét: jellemző volt, hogy a több alkalommal is „Robben-módra” befele cselező eindhoveni milyen könnyedén fűzte be a darabos középső védőket, és Huszti is többször izzasztotta meg a vele szembe védekező Glen Johnsont.

Mindkét kapitány sokat cserélt a szünetben, ám felemás eredménnyel: a házigazdák harapós fiataljai, a 29 éves „örökifjú” Zamorával az élen, rögtön felvették a mérkőzés ritmusát, a magyar kispadról érkezők közül ez csupán a „posztidegen” helyen játszó Komanról volt elmondható – igaz, a genovai tavaly Bariban többször játszott szélsőt is. A magyar gól is egy Gera-Koman kombináció után sikerült, s bár ez igencsak múlott az angol védők szerencsétlenkedésén – Jagielka és a Geráról utcahosszal lemaradó, s később hiába mentő Dawson majdnem „finnül” szolgálta ki a magyar támadást – az mindenképpen a fulhamos és a sampdoriás érdeme, hogy nem rettentek meg a felkínálkozó lehetőségtől.

Rudolf köszönti a gólt összehozó Gerát és Komant (MTI)

Rudolf köszönti a gólt összehozó Gerát és Komant (MTI)

Az angol válasz egyszemélyes volt, de annál alaposabb. Gerrard előbb távolról használta ki, hogy minden arra járó magyar behátrált előtte, majd az ötösnél pilinckázott addig, amíg három magyar négyfelé szaladt. Pláne a második találata volt elkerülhető – a magyar válogatott ekkor már olyan összeállításban védekezett, amilyenben ősszel aligha fog. Gera a hajrában egyenlíthetett volna egy formás kontrából – a helyzet kimaradt, ettől függetlenül jó estét zárt.

Összességében ez elmondható a londoni meccsre durván két-három napot készülő egész csapatról. Kevés volt a szemre ártalmas labdaátvétel, vagy az elhamarkodott megoldás: egy nyugodt társaság futballozott a Wembleyben. Ez pláne annak tükrében lehet előrelépés, hogy Hollandia ellen bő két hónapja a csapat elégtelen bizonyítványt állított ki magáról, és a németek ellen sem szakította szét az istrángot (más kérdés, hogy az akkor a vb-re felpörgetett, Dél-Afrikában is villantó hollandok és németek más dimenziót képviseltek, mint a szerdán látott, kissé kelletlen-öreguras angol együttes).

Gera, Dzsudzsák, Huszti és Koman mellett a védelem tengelyében meglepő hatékonysággal küzdő Lipták, illetve az olykor formás mozdulatokkal előrukkoló Rudolf dicsérhető: a játékosok pláne az első játékrészben tudtak szorosan együttműködni, s ha az akkori teljesítményre épített összjáték javul, az Eb-selejtezők során elkerülhetik az arcpirító kudarcokat, sőt.

Gerrard egymaga elintézte a mérkőzés sorsát (MTI)

Gerrard egymaga elintézte a mérkőzés sorsát (MTI)

Kollégájához, a szintén a „jövő csapatát építő” Fabio Capellóhoz hasonlóan Egervári Sándor sem volt elégedetlen. A szövetségi kapitány elsősorban a csapat védekezését méltatta.
“A fegyelmezettséggel, a csapat egységes védekezésével elégedett vagyok” – mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón. „Ez mindenképpen előrelépés az előző évi teljesítménnyel szemben. Meggyőződésem, ha a kényszerű cserékre nincs szükség, és a belső védőm, valamint a középső középpályásom a pályán marad, akkor azt az öt percet, amikor a gólokat kaptuk, meg tudtuk volna fogni. A támadójátékunkkal már kevésbé voltam elégedett, de minden csapat annyit játszhat, amennyit az ellenfél enged.”

Emlékeztető

Barátságos mérkőzés:
Anglia-Magyarország 2-1 (0-0)
London, Wembley, 72 024 néző. Vezette: Lannoy (francia)
Gól: Gerrard (69., 73.), illetve Jagielka (öngól, 62.)
Sárga lap: Rudolf (49.), Laczkó (65.), Koman (74.)
Anglia: Hart – G.Johnson, Terry (Dawson, 46.), Jagielka, A.Cole (Gibbs, 46.) – Walcott (Young, 46.), Lampard (Zamora, 46.), Gerrard (Wilkshire, 83.), Barry, A.Jonhson – Rooney (Milner, 67.)
Magyarország: Király – Szélesi, Juhász, Lipták (Komlósi, 55.), Vanczák (Laczkó, 46.) – Dzsudzsák (Koman, 46.), Vadócz, Elek (Tóth, 60.), Huszti (Hajnal, 46.) – Gera – Rudolf (Priskin, 83.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik