Élet-Stílus

Éjszakázó tinik: nem csak a lecke miatt

A szakértők szerint nem szabad telezsúfolni a tinik szobáját elektronikus eszközökkel: ezek miatt alszanak kevesebbet.

Az amerikai fiatalok csupán egyötöde alszik tanítási időszakban átlag 8 órát vagy többet, a többiek ennél csak kevesebbet. A szakértők szerint az átlag alvásidő az amerikai tinédzserek körében 7 óra, nem csoda, hogy egyharmaduk arról panaszkodik, hogy már aludt el az iskolában. A kutatók megfigyelték azt is, hogy az iskolában elalvók nagy többsége rendszeresen fogyaszt koffeint, főleg a délutáni, késő délutáni időszakban.

A legtöbb tini a lecke, a tévé vagy a barátai miatt marad fenn éjszakába nyúlóan, épp ezért a kutatók aggódnak az elektronikus kütyük elterjedtsége miatt. Szerintük ahhoz, hogy a fiatalok pihentetően és jól aludjanak, emellett napközben is jól teljesítsenek, mindenképpen száműzni kell szobáikból a számítógépet és a tévét, sőt, a mobiltelefont is.

Javasolják azt is, hogy a fiatalok ahogy csak tudják, mérsékeljék a délutáni kávézást, mert ez is aggasztóan népszerű a köreikben: egy friss felmérésben megkérdezett 100 felső tagozatos 85%-a számolt be jelentős koffeinfogyasztásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik