Élet-Stílus

Megtilthatják a grillezést Berlinben

A Reichstag előtti nagy parkban, a Tiergartenben túl sok szemetet csinálnak a grillezők, ezért az önkormányzat a teljes betiltáson gondolkodik.

Mintegy 30 éves hagyománya van a német fővárosban a szabadtéri grillezésnek. A Tiergartenben, ami a Népligethez hasonló óriási park a Reichstag közelében hétvégente több száz család és baráti társaság gyűlik össze, miközben kolbászt és egyéb inyencségeket sütögetnek. Mára a piknikelők szerves része lettek a város látképének.

A hagyomány most augusztusban komoly veszélybe került: Mitte kerület önkormányzata ugyanis azt fontolgatja, hogy végleg betiltja a Reichstag előtti nagy parkban a grillezést. Június 11-én először átmenetileg tiltották meg, amit a labdarúgó vb-vel és a százezres nézőközönséggel indokoltak. Később a nagy hőség és a szárazság miatt az önkormányzat kitolta a tilalom hatályát, most pedig már azon gondolkodnak, hogy végleg száműzik a parkból a grillezőket.

Ezt egyébként már régóta tervezik: a szemetelő grillezők ugyanis minden hétvégén 80-100 köbméternyi szemetet hagynak hátra, aminek eltakarítása évente 300 ezer euróba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik