Élet-Stílus

Három érem az első napon

Három magyar érem született a budapesti úszó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján: Hosszú Katinka ezüsttel, Jakabos Zsuzsanna és Kiss Gergő bronzzal kezdte meg szereplését a Margitszigeten. A két gyorsváltó közül a női 4x100 méteres staféta a 4., a férfi pedig 6. lett.

Hosszú tavalyi világbajnokként nagy esélyesének számított a 400 m vegyes döntőjének, vezetett is sokáig, méghozzá biztosan, mellen azonban brit riválisa, Hannah Miley megelőzte, s meggyőző különbséggel nyert a magyar lány előtt (4:36.43).

Viszont a harmadik helyre Jakabos Zsuzsanna érkezett be (4:37.92), így egy kevésbé várt medállal gazdagította az első nap hazai mérlegét, amelybe a harmadik “darabot” – egy másik bronzot – Kis Gergő tette be. A 800 m gyors 2008-as Európa-bajnoka hétfőn 400 m gyorson érkezett célba harmadikként (3:48.14), pazar hajrájának köszönhetően.

“Nem vagyok csalódott, mert ma nem éreztem, hogy ki tudom magamból hozni, amiért egész évben edzettem – értékelt Hosszú. – Örülök az ezüstnek, s annak is, hogy a magyarok még egy érmet nyertek ebben a számban. A mellúszásomon megpróbálok javítani.”

“Jobb időt is úszhattam volna, de nagyon boldog vagyok, mert ez az első felnőtt érmem. Nagyon izgultam az elején, fantasztikus volt hazai közönség előtt versenyezni” – mondta Jakabos.

“Egyelőre csak bronzérmet szereztem, de remélem, még előrébb is végzek 800 m gyorson és 400 m vegyesen – nyilatkozta Kis. – Úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, elfáradtam, de ez még nem az igazi fáradtság. A jövőben többet kell versenyeznem, hogy jobban ki tudjam magam hajtani. Nehéz a magyar szurkolók előtt kivonulni, mert ki kell szolgálni a közönséget, de remélem, ez most sikerült.”

Kis Gergő szerezte a nap első magyar érmét (MTI)

Kis Gergő szerezte a nap első magyar érmét (MTI)

A 4×100 méteres női gyorsváltóban a magyar négyes – Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka – dobogóközelben, negyedikként fejezte be a versenyt (3:38.98 p), a férfiak döntőjében – jóllehet délelőtti országos csúcsát 3:18.06-ról 3:18.01 percre javította – a Kozma Dominik, Takács Krisztián, Cseh László, Makány Balázs alkotta hazai kvartettnek a hatodik hely jutott.

Az elődöntősök közül harmadikként került a keddi fináléba 100 m mellen Gyurta Dániel, ugyanitt Bodor Richárd 15.-ként nem ment tovább. Kiszorult a legjobb nyolc mezőnyéből Szekeres Dorina is, aki 200 m háton szintén csak egy riválist tudott megelőzni összesítésben. Nincs magyar szereplője az 50 m női pllangónak sem: e szám elődöntőjében Dara Eszter a 12., Bordás Beatrix pedig a 14. lett. Az egyéni számokban érintett hazai versenyzők közül utolsóként Takács Krisztián 50 m pillangón zárt a teljes rangsorban a 15. helyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik