Élet-Stílus

Gerendai: akár 300 milliót is hozhat a Sziget

A nullától a 300 millió forintig bármennyi lehet idén a nyereség, de ha nagyon rossz lesz az idő, akkor veszteségbe is futhat a mérleg – mondta el a FigyelőNetnek Gerendai Károly a hivatalosan szerdán - de a Kispál-búcsúval félgőzzel hétfőn - startoló Sziget fesztivál főszervezője. Számára egyébként a Horvátországban tervezett fesztiváljuk jelenti most a legnagyobb kihívást.

Évről évre előfordul, hogy egy-egy politikus támadja a Szigetet, vagy esetleg pont szerepelni megy a rendezvényre. Gerendai Károly szerint azonban mostanában úgy tűnik, hogy rájöttek, hogy mindkettő a visszájára fordulhat, és a népszerűségüknek ugyanúgy árthat, ha léggitározást látnak tőlük, mint ha a nagyrendezvény ellenségeként jelennek meg a médiában. Annak ellenére, hogy idén önkormányzati választások lesznek, Gerendai a politikai kockázatokat igen alacsonynak tartja. Szerinte már általánosan elfogadottá vált a rendezvény. Tarlós Istvánnal, a legesélyesebb főpolgármester-jelölttel is teljes mértékben normalizálódott a helyzetük, és azért vélhetően az új kormányból is kilátogat egy-két politikus majd.

Idén a fesztiválokat tekintve eddig a Soundgarden buktája után egyre javuló tendenciát mutat a mérleg. Szerinte a Soproni Volt fesztivál lehetett volna jobb is, de a Balaton Sound kifejezetten jó eredményt produkált. A leginkább azonban a Sziget határozza meg az idei számokat is, amelyben a null szaldótól a 300 milliós profitig bármit elképzelhetőnek tart. Ha azonban nagyon rossz idő lesz, akkor még a veszteséges tartományba is átmehetnek ha az utolsó két napra megjönne a rossz idő.

Személyes kihívást a főszervező leginkább az új rendezvényekben látja. Ilyen lehet például az a horvátországi terv, amely során Rovinjba szerveznének egy tengerparti fesztivált. Még egyelőre tesztelni kell a szponzorokat, de a tervek szerint jövőre már meg lehet rendezni a fesztivált, amely leginkább a Balaton Soundhoz lenne hasonló amennyiben a szolgáltatások színvonalát nézzük. A zenei irányzatát tekintve még nem lehet tudni, hogy milyen lesz.

Fotó: Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Gigázás és homokozó

Az idei Szigetről azonban már szinte minden tudható. A kisebb vidéki megyeszékhelynyi embert befogadó Szigetet 15 nap alatt 6000 ember építette föl, ahol naponta az 55 helyszínen 200-250 program illetve a Mínusz Egyedik napon a Kispál búcsúkoncert, a Nulladik Napon Reggae Ska örömünnep, Cseh Tamás emlékest és a II. Magyar Jazz Napja szórakoztatja majd a népet. A felépülő sátrak összterülete mintegy 30000 négyzetméter, legnagyobb a A38-Wan2 3300 négyzetméteres nagysátra (amely három és félszer akkora, mint a Petőfi Csarnok nagyterme). Ez egyébként annyiban is újdonságot jelent, hogy ezt a sátrat nem oszlopok tartják, hanem feszített szerkezetű, így bent a teret nem zavarja meg semmi.

Ha már a gigázásnál tartunk, akkor a Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 25000 négyzetméter faburkolattal borítják a talajt, mindezeken túl nagyobb igénybevételnek kitett utakon fém „szőnyeget” borítanak le. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

A pénteki özönvízszerű eső újabb kihívás elé állította a Sziget szervezőit, azonban a korábbi évek hasonló, az esőzés következményeiből valamint az árvízi védekezésből fakadó tapasztalatai már sokat segítettek a mostani probléma megoldásában. A sártenger eltüntetésére 100 köbmétert is meghaladó földes homokot terítettek le, így ha az kiszárad, akkor jó kis homokozóhangulat alakulhat ki. Ezt egyébként a fesztivál után el is kell majd tüntetni, hiszen kötelezettségük helyreállítani a területet.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Percalapon és kártyával is szigetelhetünk

A folyóvizes konténeres WC-kből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén 1550 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Tovább fejlesztették a közvilágítást is: a meglévő és tavaly a szervezők által kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett, csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

A Szigeten 400 fős egészségügyi szolgálat látja el feladatát, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 fős motoros és 110 fős gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 3 mentőkocsi. (Ez egy közepes magyar város rendelőintézetének, a mentőszolgálat pedig egy nagyobb magyar városénak felel meg).

Az idei Szigeten a rendőrökön mellett, 1200 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalom irányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök. A rendőrőrs kibővült és új helyszínen az internet sátor mellett, egy konténerekből épült „irodaházban” működik majd, 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai orvosolják.

Az idei évben a Sziget-látogatók két új fejlesztéssel is találkozhatnak a fesztiválon. A Vodafone-os előfizetők percalapú mobilfizetésel beugorhatnak csak egy-egy koncertre is. A másik újdonság pedig a kártyás fizetéses rendszer. Eszerint egy ingyen kapott kártyára a fesztivál területén több ponton lehet pénzt feltölteni, mellyel egyszerűbbé válik a vásárlás, és nam is kel magunknál tartani a kápét. A kártyatulajdonosok a kártya esetleges elvesztéskor azt letilthatják, illetve a kártyán maradt pénzt a fesztivál végeztével a feltöltő pontokon vissza lehet váltani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik