Élet-Stílus

Sikertelen volt a szombati űrséta

Nem tudták leszerelni az amerikai asztronauták űrsétájuk során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik hűtőberendezésének meghibásodott alkatrészét, mert kifutottak az időből.

Doug Wheelock és Tracy Caldwell szombaton lépett ki a világűrbe. A hétórásra tervezett űrséta során le kellett volna szerelniük az egyik hűtőberendezés ammóniapumpáját, de ez nem sikerült. Sokáig kellett ugyanis bajlódniuk a pumpa egyik csövének lecsavarásával, amely ammóniát tartalmazott. Mire ez sikerült, már fogytán volt az idejük, ezért a meghibásodott berendezés leszerelésére már csak a következő űrsétakor kerülhet sor.

A munkálatok során ráadásul ammónia szivárgott ki a csőből. Az “ammóniapelyhek” az űrruhára tapadhatnak, ezért alaposan át kellett vizsgálni a szkafandert. Ha az űrállomás fedélzetére kerül akár csak egy kevés is ebből az anyagból, megmérgezi az űrhajósokat.

Az űrséta végül a tervezettnél egy órával tovább tartott. Ez volt az űrkutatás történelmének eddigi hatodik leghosszabb űrsétája. A következőre várhatóan a jövő héten szerdán kerül sor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azonban nem zárja ki, hogy a munkálatok csúszása miatt egy harmadik űrsétára is szükség lesz. Az asztronautáknak le kell majd szerelniük a 350 kilogrammos meghibásodott pumpát, és a helyére egy másikat kell tenniük, amelyet az ISS egyik tárolójából kell kivenniük.

Az ISS-nek két hűtőrendszere van, amelyek feladata megakadályozni az elektronika túlhevülését. Az egyik rendszer a múlt szombaton meghibásodott. Azóta elővigyázatosságból az űrhajósok kikapcsolták az ISS egyes berendezéseit. A hattagú űrhajóscsapat azonban egyszer sem volt veszélyben, az összes fontos berendezés kifogástalanul működött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik