Élet-Stílus

Ingyenes a környezetbarát temetés Kínában

Nem aratott osztatlan sikert Kínában a temetkezési reform: a biológiailag lebomló urnákért nem mindenki lelkesedik.

Júliusban már negyedik alkalommal rendeztek Kína északi részén közösségi temetést: egy 400 négyzetméteres pázsittal borított területen összesen 251 urnát hantoltak be, további 30-at pedig vízre bocsátottak. A szertartás különlegessége, hogy az elhunytak hamvait egy környezetbarát, biológiailag lebomló urnába helyezték. A víz felszínén ringatózó urna mindössze 3-5 óra alatt lebomlott, míg a földben lévők 3-6 hónap alatt válnak a talaj részévé.

Kínában azzal népszerűsítik az alternatív temetkezési módszereket, hogy ingyenessé teszik azt a lakosságnak. Ezekre azért van szükség, mert Kína a Föld lakosságának 22%-át adja, megművelhető területeik azonban ennél jóval kisebbek, mindössze 7%. Ezzel együtt nem a zöld temetés és a gyorsan lebomló urna az egyetlen olyan kezdeményezés, mely megpróbálja a hagyományos temetési szertartások helyét átvenni. 1956-ban Mao-Ce-Tung javasolta a hamvasztásos temetést, 1994-től pedig a kínaiak már a tengerbe is szórathatják a hamvaikat.

A zöld temetés ellenzői úgy vélik, az urna nem foglal sok helyet, és biztosítja a kapcsolatot az elhunyt és szerettei között, ezért fölösleges áttérni rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik