Élet-Stílus

Kevesebb volt a vendég a Balatonnál

Az idén május végéig a balatoni szálláshelyek 294 ezer vendéget fogadtak, 1,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb Statisztikai Tükör című kiadványában.

Sok megkérdezett szolgáltató szerint is gyenge volt az előszezon, de a főszezon nem rosszabb a tavalyinál.

A déli part keleti felét a Balaton Sound fesztivál szinte megtöltötte, a kánikula miatt pedig folyamatosan nőtt a vendégek száma. Egyes északi parti vállalkozók szerint viszont már behozathatatlan visszaesés történt. Ennek a válság, a rossz időjárás és a szúnyog-invázió mellett az az oka, hogy az ország árvíz sújtotta részeiből nemigen érkeznek vendégek, márpedig a badacsonyi iroda vendégkörének 70-75 százalékát a főként üdülési csekkel fizető magyarok teszik ki.

A Közép-Dunántúl és a Balatoni üdülőkörzet idegenforgalma, 2010. január-május című kiadvány szerint a vendégforgalom háromnegyedét kitevő belföldi vendégek száma 2 százalékkal csökkent, míg külföldről a tavalyival azonos létszámú vendég érkezett. A partközeli és háttértelepülések szálláshelyei 865 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami mindössze 0,2 százalékkal, megközelítőleg 1740 éjszakával maradt el az egy évvel korábbitól. A belföldi vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt, a külföldieké viszont 2,1 százalékkal csökkent.

A wellness-szállodákban másfélszer annyi éjszakát regisztráltak, mint tavaly ilyenkor, és több mint négytizedével nőtt az apartman-szállodák vendégéjszaka-száma is. A gyógyszállodákban ezzel szemben a külföldi vendégek 11, a belföldiek 9 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe. A balatoni szállodák a január–májusi időszakban egy kiadott szoba után átlagosan bruttó 11 484 forint – az egy évvel korábbinál 7,7 százalékkal kevesebb – árbevételt könyvelhettek el. Ezen belül a gyógyszállodákban, ahol átlagosan 11 138 forint volt, 12 százalékkal kisebb, a wellness-szállodákban viszont az előző évihez hasonló összegű, 14 185 forint volt az egy kiadott szobára jutó fajlagos szállásdíj-bevétel.

A Balaton térségét felkereső 75 ezer külföldi vendég közül legtöbben, 25 ezren Németországból érkeztek, bár számuk és eltöltött vendégéjszakáik száma tizedével csökkent. A tavalyinál 6 százalékkal több, 23 ezer osztrák vendég rövidebb időre foglalt szállást, mint egy évvel korábban, így vendégéjszakáik száma összességében nem változott. Kétszer annyi szlovén és harmadával több orosz vendég érkezett az üdülőkörzetbe, emellett jelentősen nőtt az ukrán, lengyel, horvát és svéd vendégek száma is.

A hazai vendégek az egy évvel korábbinál kissé hosszabb időt, átlagosan 2,3 éjszakát, míg a határainkon túlról érkezők valamivel rövidebb időt, átlagosan 4,7 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik