Élet-Stílus

Nagy a különbség az utasbiztosítások között

Az utasbiztosítások szolgáltatásaiban akár húszszoros is lehet a különbség, miközben a napi díjban csak pár száz forintos a differencia - olvasható a biztositas.hu internetes biztosítási alkusz felmérésében.

A legfontosabb – és általában azonos feltételű – orvosi költségek esetében például akad olyan biztosító, amely mindössze 2 millió forintig térít, míg mások 100 millió forintig – vagy éppen limit nélkül – vállalják az orvosi költségek megtérítését.

A poggyászkároknál a legkisebb térítés 60 ezer forint, de lehet olyan biztosítót is találni, amely 600 ezer forintig állja az ilyen károkat. Hasonlóan jelentős különbség mutatkozik a Nyugat-Európában igen borsos fogászati ellátás esetében is, ezen a téren a térítési díjak 15 ezer forinttól 130 ezer forintig terjednek.

A Magyar Turizmus Zrt. statisztikái szerint a magyar lakosság külföldi utazásra átlagosan 204 ezer forintot költ, ehhez képest a jellemzően utazási irodában kötött biztosítások átlagára egy hétre 9503 forintot ér el. Az interneten kötött – több biztosító ajánlatából kiválasztott – utasbiztosítások átlagdíja nem éri el a 4 ezer forintot sem.

A biztosítás.hu tapasztalatai alapján az utazóknak két fő típusa létezik, az egyik csoport a legolcsóbb biztosítást keresi, illetve a másik jellemző utas az ár/érték arány alapján a legjobb biztosítást választja. Az online kötéssel az utazók elkerülhetik, hogy a biztosítási fedezetükből kimaradjanak a számukra lényeges elemek, vagy ezekre túl alacsony fedezetet vásároljanak. Vannak olyan biztosítások, amelyek például kizárják a fényképezőgépeket, laptopokat, és videokamerákat a fedezett körből – erre szintén minden esetben figyelmeztetnek az online portálok.

Az alkusz előzetes adatai szerint a külföldre utazók idén 300 ezer utasbiztosítást kötnek az interneten, ez 64 százalékos növekedés a múlt évihez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik