Élet-Stílus

13+1 tuti strandkönyv

Csütörtöktől újra itt az igazi nyár, és ismét a strand vagy a vízpart felé vehetjük az irányt. Nincs kellemesebb, mint két csobbanás között az árnyékban belemélyedni egy izgalmas könyvbe. Mégis melyiket dobjuk a strandtáskába? A kémtörténetek, a pezsgő thrillerek, az Agatha Christie- és Dan Brown-szerű „lightosabb” krimik, valamint skandináv detektívregények között bárki megtalálhatja a tökéletes strandkönyvet.

1. Steve Berry: A harmadik titok

13+1 tuti strandkönyv 1

Aki olvasta, azt mondja, nem lehet letenni, sőt a kritikusok úgy látják, Dan Brownnak ezúttal komoly riválisa akadt. Az összeesküvés királyának tartott Berry – aki 12 évig képezte magát és fejlesztette stílusát – mesterien kombinál egzotikus helyszíneket, történelmi tényeket, ördögi gonosztevőket és összeesküvést, érdekes karaktereket, nonstop akciót és rejtélyt. A szerző híres arról, hogy minden művéhez óriási kutatómunkát végez: könyvenként 200-300 történelmi forrásmunkát használ fel, és rendszerint a helyszíneket is meglátogatja. Regényei 37 nyelven, ötven országban több mint tízmillió példányban keltek el. A harmadik titok című regénye – amelyhez Rómában gyűjtött anyagot – nyaktörő és fordulatokban gazdag száguldás, amely egy világméretű összeesküvésről és a Vatikán milliókat izgalomban tartó rejtélyéről rántja le a leplet. A pezsgő thriller a pápaválasztás, a kulisszák mögött zajló, könyörtelen vatikáni törekvések és a Szűzanya három kinyilatkoztatásának titkai körül zajlik.
(Ulpius-ház)

2. Jo Nesbo: Boszorkányszög

13+1 tuti strandkönyv 1

Jo Nesbo Norvégia egyik legnépszerűbb krimiírója, számos irodalmi díjat is elnyert. Detektívregényeinek állandó főhőse Harry Hole nyomozó, míg helyszíne a norvég főváros, Oslo. Nincs ez másképp a Boszorkányszög című legújabb krimijében, amelyben az események egy fiatal nő meggyilkolásával kezdődnek. Tom Waaler, a mintarendőr, az osztályvezetői poszt várományosa mellé a testület fenegyerekét, a különc Harry Holét rendelik ki. A régi ellenségek számára egy egyszerű ügyben sem volna zökkenőmentes az együttműködés, ám mint kiderül, ez az eset bonyolultabb, mint gondolták. A holttest egyik ujját levágták, s szemhéja alatt egy vörös gyémántot találnak. Az újabb gyilkosságok nem hagynak kétséget afelől, hogy sorozatgyilkost keresnek. De hogy mi lehet az indíték, arra sokáig hiába keresik a választ.
(Animus)

3. Donna Leon: Nemesi kisugárzás

13+1 tuti strandkönyv 1

Azoknak, akik a trillerek és a kémregények helyett inkább a könnyedebb, Agatha Christie-szerű krimiket kedvelik, Donna Leon könyveit ajánljuk. A Velencében élő amerikai írónő regényeinek titka a helyszín varázsában és a főszereplő vonzerejében rejlik, történeteinek hősei ugyanis a vonzó Brunetti felügyelő és társai. Leon krimijeit olvasva izgalmas nyomozásnak lehetünk részesei, ráadásul együtt hajózhatunk Brunettivel a Canale Grandén, követhetjük a felügyelőt Velence sikátorain, kávézhatunk vele a kis velencei bárokban, megízlelhetjük a sült halat polentával Nanni trattoriájában, bepillanthatunk a patinás palazzókat rejtő pazar kertek színfalai mögé, azaz élvezhetjük Velence varázslatos napjait.

A Nemesi kisugárzás című krimi sztorija a következő: egy olaszországi Dolomitok lábainál fekvő kis faluban évtizedek óta omladozik egy ház, a hozzá tartozó kertet fölveri a gaz. Amikor az új tulajdonos felszántatja a földet, a barázdákból egy azonosíthatatlan holttest kerül elő. A közelében talált arany pecsétgyűrű az egyetlen nyom, amelyen Brunetti felügyelő elindulhat. A címeres ékszer ahhoz a velencei arisztokrata családhoz vezeti el, amely kétségbeesve kutatja évekkel ezelőtt elrabolt fiát. Detektívünknek különösen nehéz a dolga, mert a szülőket nemcsak a gyötrő bizonytalanság és bánat teszi szinte megközelíthetetlenné, hanem az arisztokrácia képmutató előkelősége is, amely szilárdabb a legvastagabb falnál.
(Geopen)

4. Donna Leon: Végzetes áradás

13+1 tuti strandkönyv 1

Ismét Velencében vagyunk, és újra Brunetti felügyelővel nyomozunk együtt. Detektívünk a megvert barátjának, az amerikai művészettörténész nőnek, valamint a dózsepalotában holtan talált férfinak a tettesét igyekszik kézre keríteni, miközben a szálak jócskán összekuszálódnak, a vízszint pedig csak egyre emelkedik a város körül, elöntve a tereket és az utcákat. Brunetti a baljós áradatban gázolva ered a bűnügy nyomába, a nyomok ezúttal a szépséges Velence alvilágába vezetnek.
(Geopen)

5. John Connolly: A fekete angyal

13+1 tuti strandkönyv 1

„Izgalmasabb, mint a Da Vinci-kód” , „Írország válasza Stephen Kingre” – ilyen és ehhez hasonló vélemények hangzottak el a könyv megjelenésekor. Érdemes nekünk is leellenőrizni. John Connolly többszörösen díjazott sikerszerző, aki első regényével azonnal a sikerlisták élére került. A fekete angyal című könyve eddig már számos országban meghódította az izgalmakra éhes olvasókat. A regény középpontjában a legendás fekete angyal, a gonosz által évszázadok óta áhított préda, valamint az elvetemült gyilkos nyomába eredő Charlie Parker magánnyomozó áll. S mi történt a New Yorkban nyomtalanul eltűnt fiatal nővel? A lebilincselő thriller végén erre is fény derül.
(Ulpius-ház)


6. Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik – Millennium-trilógia 2.

Azoknak, akik eddig még nem hallottak Stieg Larssonról, és A tetovált lány című filmre is csak véletlenül ültek be a moziba, viszont annál inkább megbabonázta őket a történet, nekik ajánljuk a sztori további folytatásait.

13+1 tuti strandkönyv 1

A Millennium-trilógia 2. részében egy tényfeltáró riport megjelentetésére készül a szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. A cikk többek között azokat a kényes kérdéseket feszegeti, mint például hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok, kik a futtatóik, illetve kik azok a befolyásos emberek, akik igénybe veszik a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait. Nem csoda, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről, és belekeveredik egy, az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, ám nem csak a rendőrség keresi az öntörvényű lányt.
(Animus)

7. Stieg Larsson: A kártyavár összedől – Millennium-trilógia 3.

13+1 tuti strandkönyv 1

Aki pedig az első 2 kötet után immár elvakult Larsson-rajongóvá vált, a trilógia befejező részével csillapíthatja kalandéhségét. De vigyázat, ezt a kötetet sem tudja majd letenni a kezéből! A 3. részben Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül, még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.
(Animus)

8. Brad Thor: Az első parancsolat

13+1 tuti strandkönyv 1

Ha még nem tették, itt az ideje, hogy a politikai krimik rajongói belekóstoljanak egy Brad Thor regénybe. Nem kell zsákbamacskától tartanunk, ugyanis a műfaj nagyágyújának a regényei egytől-egyig előkelő helyen szerepelnek a világ összes fontos sikerlistáján. „Még a legkifinomultabb olvasók is imádni fogják ezt a regényt” – nyilatkozta Thor legújabb könyvéről a Da Vinci-kód szerzője, Dan Brown. Ez már jelent valamit! Az első parancsolat című regény szálai egy esetleges terrormerénylet körül bonyolódnak. A veszélyes terroristák tömegkatasztrófához vezető tervét Scot Harvath ügynök – akinek a szerelmét a legutóbbi akciója során egy bérgyilkos súlyosan megsebesítette – igyekszik meghiúsítani. Az ügynök, életét kockáztatva végül eljut ahhoz a titokzatos emberhez, aki minden gyanú felett áll, s aki a szálakat mozgatja.
(Ulpius-ház)

9. Arnaldur Indriđason: Hidegzóna

13+1 tuti strandkönyv 1

Izland egyik legsikeresebb krimiírója ezúttal egy formabontó krimivel lepte meg rajongóit, amely egy megtörtént eseményen alapul. A Reykjavík melletti Kleifarvatn-tó földrengés következtében apadni kezd. A jelenséget vizsgáló tudós egy csontvázra bukkan a mederben, amelynek lábához egy orosz gyártmányú rádiókészüléket erősítettek, a koponyáján lévő lyuk erőszakos halálra utal. A 30-40 évvel korábban elkövetett gyilkossági ügyet Erlendur nyomozó és csapata kapja, s miközben megbolygatják a múltat, emberi tragédiák egész szövevénye bontakozik ki előttük. A szerelemről, barátságról, ifjúkori eszmékről és árulásról szóló sötét, fél évszázados történet mögött pedig ott lapul a hírhedt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi.
(Animus)

10. Daniel Silva: A Moszad ügynöke, A Moszad ügynöke Moszkvában, A Moszad ügynöke a Vatikánban

Robert Ludlum és John le Carré rajongói minden bizonnyal Daniel Silva – napjaink egyik legnagyobb kémregényírójának – regényeit is falni fogják. Lélegzetelállító bestsellerei nemcsak szórakoztatóak, de aktuálisak is. Eddig már 3 kémregényét adta ki magyarul az Ulpius-ház, s valamennyi történet főhőse Gabriel Allon, az izraeli kém, bérgyilkos és restaurátor.

13+1 tuti strandkönyv 1

A Moszad ügynöke című krimi főszálát egy meggyilkolt holland, akinek az izraeli titkosszolgálathoz is köze volt, ügyének felderítése adja. Rutinfeladatnak tűnik, főként egy olyan dörzsölt ügynöknek, mint Allon, de nyomozás közben váratlanul forró nyomra bukkan, amely egészen London szívéig viszi, ahol egy terroristacsoport nagyszabású merényletre készül. Eközben elrabolják Elizabeth Haltont, az amerikai nagykövet lányát, és a helyszínre érkező Allont az elkövetők felismerik, így ő is rákerül a halállistára. Elizabeth Halton percei meg vannak számlálva; Allon versenyt fut az idővel, és a fél világot beutazza, hogy megmentse a nőt, de legfőképpen, hogy elkerülje a biztos halált.


13+1 tuti strandkönyv 1

A Moszad ügynöke Moszkvában című regényben egy újságíró erőszakos halála Oroszországba vezeti a restaurátorból titkos ügynökké lett Gabriel Allont. Soha nem volt még ilyen nagy a tét, mert ezúttal a „moszkvai szabályok” szerint kell játszani. Ez már nem a szovjet idők Moszkvája, hanem egy új, amelyet olaj, pénz és golyóálló Bentleyk árasztanak el, s ahol a sztálinisták új nemzedéke elveszett birodalma visszaszerzését és a régi ellenségnek számító Egyesült Államok globális hatalmának megtörését tervezgeti. A volt KGB-ügynök Ivan Harkov a Szovjetunió romjaiból építette fel pénzügyi birodalmát. Jól jövedelmező, halálos iparágat űz; Oroszország legkifinomultabb fegyvereit készül eladni az al-Kaidának. Hacsak Allon ki nem deríti az átadás idejét és helyét, a világ olyan borzalmas terrortámadás elé néz, amelyre szeptember 11-e óta nem volt példa.

13+1 tuti strandkönyv 1

A Moszad ügynöke a Vatikánban című kémregényben kémünk éppen jól megérdemelt pihenését tölti, amikor újabb megbízatást kap. Londonban megölnek egy feltételezett al-Kaida-tagot, akinél az izraeli titkosszolgálat egy nagyszabású merénylet terveit találja, melynek célpontja nem más, mint a Vatikán. Allon vállalja, hogy kiépíti a védelmet, de későn érkezik: a kémek ugyanis már beszivárogtak, a Vatikánban árulók vannak, és korunk legfélelmetesebb terrorista támadása a küszöbön áll. A szálak felgöngyölítése során Allon eljut egészen a merénylet szellemi atyjáig, s ezután kezdetét veszi a hajsza, át a Karib-tengeren, amelyben a CIA, egy gyönyörű nő, egy szaudi milliárdos műgyűjtő és egy eddig felfedezetlen van Gogh-kép is fontos szerephez jut.
(Ulpius)

11. Val McDermid: A szirének éneke


13+1 tuti strandkönyv 1

Akárcsak a tévécsatornákon futó Gyilkos elmék című sorozatban, úgy a „thriller királynőjének” jóvoltából A szirének éneke című könyvben a sorozatgyilkosok zaklatott elméjébe tekinthetünk bele. Az izgalmas krimiben azonban nem az FBI ügynökei, hanem egy képzett klinikai pszichológus, Tony Hill veszi üldözőbe a város lakóit félelemben tartó sorozatgyilkost, aki megkínzott és megcsonkított férfiak holttesteit hagyja maga után. Tony feladata lesz a gyilkos profiljának a felrajzolása, ám ez nem elég a megállításához, ugyanis minden szakmai tapasztalatát és ügyességét be kell vetnie, hogy élve kerüljön ki a nagy elmék csatájából.
(Ulpius-ház)

12. Tess Gerritsen: A tanítvány

13+1 tuti strandkönyv 1

Tess Gerritsen vérfagyasztó regényei eddig 33 nyelven, több mint 20 millió példányban keltek el világszerte, bestsellerei pedig minden országban sikerlistásak. A thrilleríró – akinek a művei Stephen King szerint kötelező olvasmányok – ezúttal egy felejthetetlen gonosztevőt alkotott meg, akit csak az egyik volt áldozata, Jane Rizzoli állíthat meg. Bostonban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt házaspárok holttesteire bukkannak a város elegáns kertvárosi részeiben. A nyomok ahhoz a sorozatgyilkoshoz vezetnek, akit nemrégiben sikerült rács mögé juttatni. A rendőrség azonban tehetetlen, s képtelen rájönni, ki lehet az a rejtélyes tanítvány, aki – mestere orvosi módszereit alapul véve – mészárolja le áldozatait. Amikor a mester a kiszabadulása után csatlakozik tanítványához, végleg elszabadul a pokol.
(Ulpius-ház)

13. Karen Rose: Gyilkolj értem

13+1 tuti strandkönyv 1

Örülhetnek Karen Rose, a romantikus thriller egyik főképviselőjének a rajongói, ugyanis a Halj meg értem! című krimi után egy újabb bestsellert kaphatnak kézhez. Ráadásul a sztori – sajnálatos módon – aktuális is, ugyanis a gyilkos az internetes közösségi portálok gyanútlan használói közül szedi fiatalkorú áldozatait. Öt tizenéves lányt meggyilkolnak, egyetlen túlélő azonban marad, aki felfedheti a titkot, a rémtettekért felelősek viszont készek arra, hogy elhallgattassák a szemtanút. Főhőseink, Susannah és Luke azonban a gyilkosok nyomába erednek, mivel mindkettőjüknek személyes oka van a bosszúra. Míg az egyiket a múltja sötét árnyai kísértik, addig a másik internetes bűnügyekben nyomoz. Együtt lépnek be az online chatszobák labirintusába, ahol álnevek mögött rejtőznek a tettesek, és ahol bárkiből lehet áldozat.
(Ulpius-ház)

13+1
Lisa Gardner: A kamra


13+1 tuti strandkönyv 1

Lisa Gardner korunk legnevesebb krimiírói között van számon tartva, művei több országban is vezetik a sikerlistákat. Akciódús és félelmetes regényei nem várt fordulatokkal, lélektani mélységgel és tökéletes bűntényekkel kápráztatják el az olvasókat. A legújabb művét a Los Angeles Times című folyóirat az „utóbbi idők legizgalmasabb krimijeként” jellemezte. A thriller középpontjában a legkegyetlenebb börtönéveket is túlélt gyilkos áll, aki úgy mozgatja a szálakat, hogy mindenki gyanús, mindenki retteg, a félelem pedig úgy zár magába, akár egy sötétkamra.
(Ulpius-ház)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik