Élet-Stílus

Kevesebbet él, aki sokat ül

Sokkal korábban fejezi be életét az, aki szabadidejében napi hat óránál többet tölt üldögéléssel, mint az, aki három óránál kevesebbet ül naponta.

Az amerikai rákkutatók évtizedek óta folytatnak tanulmányokat a rák megelőzésére. 1982-ben nagyszabású vizsgálat kezdődött, melyben igyekeznek tisztázni az összefüggéseket a táplálkozás, az életmód és a rák között. Az utóbbi tanulmány résztvevői nemcsak a szokásos, egészségügyi kérdésekre – dohányzás, táplálkozás, alkohol fogyasztás – válaszoltak, hanem volt olyan kérdés is, amely azt firtatta, hogy “az utolsó évben a munkahelyén eltöltött időn kívül, szabadidejében naponta átlagosan hány órát üldögélt (tv-nézés, olvasás, kötögetés stb.) közben.

A 14 éves megfigyelési idő során a sokat üldögélő nők halálozása 40 százalékkal nagyobb volt, mint a keveset ülőké, a férfiaknál ez a különbség 20 százaléknyinak bizonyult. A sok ülés még veszélyesebb, ha a fönnmaradó időben kevés mozgással párosul. A sokat üldögélő, minimálisan mozgó nők halálozása 94 százalékkal volt nagyobb, mint az aktívabb hölgyeké. Növekedett a keveset mozgó férfiak halálozási aránya is: 48%-ra.

A kutatócsoport emellett figyelmeztetett, hogy az üldögélés önmagában is veszélyes: főleg a szív- és érrendszeri halálozást növeli, de többen haltak meg rák következtében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik