Élet-Stílus

32 új helyszín szeretne világörökség lenni

Július 25. és augusztus 3. között ülésezik a Világörökségi Bizottság Brazíliában: eldől az is mi lesz a 32 új jelölt sorsa.

Összesen 35 ország 32 új jelöltje, többségében kulturális és természeti helyszín pályázik, hogy felkerüljenek az UNESCO világörökségi listájára. Erről a most ülésező Világörökségi Bizottság dönt majd Brazíliában. Az új jelöltet javasló államok között idén három olyan is van, ami még egyetlen helyszínnel sem szerepel a világörökségi listán: Marshall-szigetek, Kiribati és Tádzsikisztán.

2010-ben a természeti világörökségi helyszín címére pályázik a kiribati Phoenix-szigetek védett térsége, az orosz Putorana-fennsík és a Pamír-hegység nemzeti parkja. Az ausztráliai fegyenctelepeket a kulturális örökség részévé szeretnék nyilváníttatni ugyanúgy, ahogy a vallon bányákat Belgiumban és a fehérorosz-lengyel Augustowski-csatornát.

A világörökségi listán jelenleg 148 ország összesen 890 rendkívüli egyetemes értékkel bíró helyszíne – 689 kulturális örökség, 176 természeti terület és 25 vegyes helyszín – szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik