Élet-Stílus

Megvan az új brazil kapitány

A Corinthians vezetőedzője, Mano Menezes elfogadta a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) felkérését, így ő lesz a selecao új szakvezetője. A feladat nem egyszerű: 2014-re olyan csapatot kell fabrikálnia, mely minden kétséget kizáróan meg tudja majd nyerni az éppen Brazíliában sorra kerülő világbajnokságot.

A dél-afrikai kudarc után lemondó Dungát váltó Menezes sokak szerint képes lehet arra, hogy négy év múlva hatodik világbajnoki győzelmére vezesse a jelenleg romjaiban heverő brazil válogatottat. “Az egész Brazília előtt bejelentem, hogy hivatalosan elfogadom a felkérést” – mondta Menezes szombati sajtótájékoztatóján. A szakembernek azok után tett ajánlatot a CBF, hogy a korábban kiszemelt Muricy Ramalhót nem engedte el klubja, a Fluminense, a szövetség pedig nem kívánta megvárni, hogy kitöltse szerződését.

Nem véletlenül esett személyére a választás: a dél-amerikai kontinensen kívül szinte ismeretlen szakember arról híres, hogy képes gatyába rázni a válsággal küzdő nagy klubokat. Személyre szabott feladatot kapott hát, kérdés, mennyire tud majd megfelelni az elvárásoknak, mennyire bírja majd a rá nehezedő nyomást. Brazíliában aligha emésztenék meg az 1950-es kudarcot, mikor a Maracnában megrendezett vb-döntőt elbukták a Schiaffino vezérelte Uruguayjal szemben..

A 48 éves szakember akkor vált ismertté, mikor 2005-ben visszavezette az elitligába a korábban Libertadores Kupát is nyert Gremiót, újabb két év elteltével pedig már döntőt játszott a dél-amerikai BL-nek számító sorozatban. Később a Corinthiansból faragott újra nagy csapatot, Brazil Kupát nyerve, és szerződtetve a világbajnok Roberto Carlost és Ronaldót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik