Élet-Stílus

Tour: Schleck nyerte a királyszakaszt

Andy Schleck nyerte a Tour de France királyetapját, de vele azonos idővel ért célba az összetettben élen álló, egyúttal címvédő Alberto Contador. A spanyol így megtartotta előnyét, és nagy valószínűséggel pályafutása során harmadszor nyeri meg a viadalt.

A Pau és Col du Tourmalet közötti 174 km-es etapon a luxemburgi kerekesnek szakértők szerint legalább egy-másfél perccel kellett volna legyőznie spanyol riválisát, mert a szombati egyéni időfutamon nagyjából ennyivel jobb időeredmény várható Contadortól.

A 17. szakasz is a bepróbálkozóktól lett izgalmas. Az első kilométerek után Kristjan Koren (Liquigas) intézett támadást, s a szlovént nem sokkal később utolérte Marcus Burghardt (BMC), Boasson Hagen és Antonio Flecha (Sky), Remi Pauriol (Cofidis), Alekszandr Kolobnyev (Katyusa) és Ruben Perez (Euskaltel) is.

A 2008-as Tour-győztes Carlos Sastre (Cervelo) saját szakállára ellépett a 26. kilométer után, de taktikája visszaütött. Az élen a mezőnyhöz képest még kilencperces előnyt is számláló szökevényeket nem érte utol (legközelebb féltávnál volt, ekkor 1:30 volt a hátránya), s miután megküzdött az egyaránt első kategóriás Col de Marie-Blanque és Col du Soulor emelkedőkkel, 24 kilométerrel a cél előtt befogta az ekkor már komoly tempót diktáló peloton.

Az élen haladó hét versenyző az utolsó kaptatón már egymást is támadta, végül Kolobnyev utolsóként Burghardtot is lerázta, ám esélye sem volt a mögötte érkező „expresszel” szemben.

A legjobb és a legjobb fiatal ezúttal sem tudta eldönteni (MTI/EPA)

A legjobb és a legjobb fiatal ezúttal sem tudta eldönteni (MTI/EPA)

A célba vezető, kiemelt kategóriás Col du Tourmalet-én ugyanis összeállt Schleck csapata, előbb Cancellara, majd Rasmussen rántotta meg a mezőnyt azzal a céllal, hogy fárasztó iramot diktáljon Contadornak. A spanyolnak le is szakadtak a segítői, ám amikor a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót viselő Schleck 9 km-rel a befutó előtt ritmust váltott, tempóját kizárólag Contador tudta átvenni, de ő a célig követte is riválisát.

Sőt, egyszer utóbbi megpróbálta lerázni vetélytársát, de ez a próbálkozás is sikertelen maradt, így a verseny két sztárja szinte kéz a kézben tekerte végig az egyik legnehezebb, 2115 méter magas pireneusi emelkedőt. A összetettbeli harmadik helyért viaskodó spanyol Samuel Sanchez és orosz Gyenyisz Mencsov több mint 1:30 perc hátránnyal ért célba a Henri Desgrange trófeát átvevő Schleck mögött. A táv elején nagyot bukó, ehhez képest heroikusat küzdő Sanchez 21 másodpercre növelte előnyét a nála jobb időfutamosnak számító Mencsovval szemben. A szakaszon megjelent Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy is.

97. Tour de France
17. szakasz: Pau-Col du Tourmalet, 174km:
1. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) 5:03:29
2. Alberto Contador (spanyol, Astana) – azonos idő
3. Joaquin Rodriguez (spanyol, Katyusa) +1:18
4. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) +1:27
5. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel) +1:32
6. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +1:40
7. Robert Gesink (holland, Rabobank) – a.i.
8. Christopher Horner (amerikai, Radioshack) +1:45
9. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto) +1:48
10. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) +2:14
Az összetettben:
1. Alberto Contador (spanyol, Astana) 83:32:39
2. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) +8.0
3. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel) +3:32
4. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +3:53
5. Jurgen Van Den Broeck (belga, Lotto) +5:27
6. Robert Gesink (holland, Rabobank) +6:41
7. Joaquin Rodriguez (spanyol, Katyusa) +7:03
8. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) +9:18
9. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) +10:12
10. Christopher Horner (amerikai, Radioshack) +10:37
Pénteken a Salies-de-Béarn és Bordeaux közötti 190 km-es etap vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik