Élet-Stílus

Ősztől öt játékvezetővel rajtol a BL

A nemzetközi szövetség (FIFA) javaslatára a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) már ősztől bevezeti a négy asszisztenses rendszert. Eszerint a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeitől négy vonalbíró segíti majd a játékvezető dolgát.

A rendszert tavaly az Európa Liga meccsein már tesztelték – felemás sikerrel (a CFR Kolozsvár-FC Copenhagen találkozón a románok jogos találatát érvénytelenítették).

Ettől függetlenül a FIFA bízik a megoldásban, s amennyiben a BL-ben beválik, a 2012-es nagy tornákon (az Európa-bajnokságon és az olimpián) is alkalmazzák majd, sőt, Ázsiában és Dél-Amerikában is bemutatkozhat.

A hírekkel ellentétben a FIFA nem az „ötbírós” rendszertől várja a dél-afrikai világbajnokságon hosszas vitákat kiváltó játékvezetés totális reformját. A gólvonalon történt eseményekkel (pl. az angol Lampard németek elleni érvényes, de annulált találata) kapcsolatban az IFAB októberi ülésén születhet döntés; nem kizárt, hogy a technológiai újításoknak is helyet adnak.

Bár a FIFA-elnök Sepp Blatter a technológiai újítások, így a videobíró bevezetésének esküdt ellensége, a dél-afrikai botrányok felülírhatják elképzeléseit. A szövetségen belüli pálfordulást látszik előtérbe állítani a FIFA-főtitkár Jerome Valcke is, aki a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „a 2010-es világbajnokság volt az utolsó, amelyen a hagyományos bíráskodás működött”; a részleteket azonban elhallgatta.

Az 1886-ban alapított IFAB-nak – amely márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket – nyolc tagja van, ennek felét – amely az íratlan szabályok szerint mindig egységesen szavaz – 1913 óta a nemzetközi szövetség (FIFA) delegálja, a másik négy vezető pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik