Élet-Stílus

Nem fogyasztanak az étrend-kiegészítők

A gyors fogyás reményében sokan egy vagyont költenek étrend-kiegészítőkre: a kutatók ellenben semmilyen bizonyítékot nem találtak a hatékonyságukra.

9 népszerű étrend-kiegészítő hatékonyságát vizsgálták Németországban, az eredményeket pedig a Stockholmban zajló Nemzetközi Elhízás Kongresszuson mutatták be. A német tudósok kutatása bebizonyította, hogy az étrend-kiegészítők nem segítették hatékonyabban a fogyást, mint a placebo tabletták. Az átlagos fogyás mind az étrend-kiegészítőt, mind a placebot kapott kísérleti résztvevőknál 1-2 kiló körül mozgott.

A szakértők szerint az étrend-kiegészítők csupán kis hányada jut el a klinikai vizsgálatokig, ahol valóban vizsgálhatnák a termék hatékonyságát, mert a kínálat változik. Pedig ezekre a vizsgálatokra szükség van, hiszen a diétás étrend-kiegészítők éves forgalma jelentősen meghaladja a 13 milliárd dollárt. Nem véletlen az óriási érdeklődés: az emberek azt hiszik, hogy ezek a termékek segítenek nekik abban, hogy minél gyorsabban megszabadulhassanak a fölös kilóiktól, ezért sok pénzt költenek rájuk. Az eredmények azonban nem jönnek, hiszen a termékek jó része hatástalan, ezért a vásárlók depressziósak, frusztráltak és csalódottak lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik