Élet-Stílus

Olaszország: ahol néha még a csók is tilos

Az óvatlan turista rendszerint a legváratlanabb helyeken botlik furcsábbnál furcsább tiltásokba.

Annak, aki Olaszországban képzeli el az álomnyaralást, érdemes jó előre tájékozódni, az országban ugyanis egymást érik a legkülönösebb tiltások és szabályozások, melyekkel a hatóságok a városok nyugalmát és rendjét szeretnék megőrizni. De nemcsak a városlakók szenvednek a rendeletek hatásaitól, hanem a turisták is, hiszen ezek a szabályok rájuk ugyanúgy vonatkoznak. Pedig a tiltások között gyakran maguk az olaszok se igazodnak el.

Eddig főleg az északi városokra volt igaz, hogy különös rendeletekkel tartották fenn a rendet, a helyzet azonban változik. Eboliban például az óvatlan szerelmeseknek 500 eurójába, azaz közel 150 ezer forintjába kerülhet egy autóban elcsattant csók, míg Szardíniában – amerikai mintára – a dohányzással kapcsolatos dolgokat büntetik keményen. Ehhez csatlakozott Róma is, ahol egy rossz helyen elnyomott csikk a pénztárca egészségét is megviseli.

A furcsa szabályoknak ezzel még nincs végük: Lericiben tilos fürdőruhában az utcára menni, de büntetés jár azért is, ha valaki a vizes törölközőit az erkélyen szárítja meg. Pordenonéban azokat fenyegeti pénzbüntetés, akik az utcán veszekednek a párjukkal. Panaszkodnak az olaszok is, egy újságírónő például arról számolt be, hogy Ravennában gyakorlatilag semmit sem szabad: tilos 13-16-ig hangos zenét hallgatni, szórólapot osztani, sőt büntetik azt is, ha valaki bikinifelső nélkül napozik.

Ajánlott linkek:

Mindent Olaszországról (Polc.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik