Élet-Stílus

Márta: az új kormány ad pénzt a völgyre

"Nem várok százezreket a Művészetek Völgyére, de akik eljönnek, azok biztosan szeretik ezt a fesztivált, és fontosnak tartják azt az értékrendet, amit képvisel" – mondta az fn.hu-nak Márta István, a rendezvény igazgatója, aki azt még nem tudta megmondani, hány látogatótól lenne kifizetődő a rendezvény. Azt elárulta, hogy a pályázaton eddig elnyert 23 millió forint mellett az új kormány is ígért pénzt.

Azt még nem lehet tudni, hogy elővételben hány jegy kelt el a július 23-tól augusztus 1-ig futó Művészetek Völgye fesztiválra, de Márta István szerint szállást már nem lehet kapni részt vevő falvakban, amely azért jelzi az érdeklődést.

Kiegészítő jegyekkel is operálnak

A jegyek nagy részét egyébként is jellemzően helyben szokták megvásárolni, így az előzetes vásárlás nem igen tudja megmutatni az igényt. Idén ráadásul rengetegféle jegyet lehet kapni. Árulnak 10 napos bérletet 18 000 forintért, 3 napos hévégi bérletet 5000, napijegyet 2000 forintért, így ezek különböző árai miatt a fesztiváligazgató nem tudta megmondani, hány látogatótól válik kifizetődővé a Völgy, és mikor marad a veszteséges sávban.

A jegybevételi mátrix ráadásul annyiban is bonyolódik, hogy újabb típust is bevezettek, az 500 forintos kiegészítő jegyet, amit kiemelt és korlátozott közönségszámú programokhoz rendeltek hozzá. Ennek megfelelően Monostorapátiban a Port.hu Színpadra, Öcsön a Kőfejtőben, a világzenei koncertekre, Pulán, a Porondszínpadra, valamint valamennyi település templomi nagykoncertjére mind külön jegyet kell majd venni.

Egy azonban biztos, idén 60 millió forintos bevételre van szükség ahhoz, hogy ne legyen ráfizetéses a fesztivál. Idén mindössze egy pályázatot találtak, ahonnan pénzre számíthattak, így a Nemzeti Kulturális Alaptól 23 millió forintot sikerült elnyerniük. Mindeközben már elkezdték a tárgyalásokat az új kormánnyal, és a Nemzeti Erőforrások Minisztériumából már ígéretet is kaptak a támogatásra.

A Magyar Fesztiválszövetség elnöki pozícióját is betöltő Márta szerint az idei fesztiválszezonról pontos elemzést csak ősszel tud majd adni, egyelőre csak annyi látszik, hogy az idén a komoly nonprofit kulturális fesztiválok résztvevőinek száma nem csökkent, de a látogatók fogyasztása visszaesett.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Palya Művészetek Hölgye, Galkó könyvszendvics

A kulturális fogyasztás mindenesetre biztosnak látszik, így a Művészetek Völgye is kínál jó pár finom falatot étlapján. Hogy folytassuk a képzavart, a legfőbb szakácsnő idén Palya Bea lesz, aki tíz napon át lép fel a völgyben, amellyel a Művészetek Hölgye titulust is megérdemelte. Az énekesnő reggeltől estig fogadja a közönséget művészbarátaival Kapolcson, az evangélikus parókai épületében és udvarában.

A művésznő Kapolcson “völgybeli életformát” folytat majd, és például gyermekfoglalkozásokat is vezet. Hasonlóan több napig jelen lesz a völgyben a Muzsikás együttes és a régi visszajárónak számító Amadinda ütősegyüttes is.

Július 31-én szombaton a pulai színházsátorban várhatóan nagyszabású völgygála is lesz, amelynek teljes bevételét az árvízkárosultak javára ajánlják fel. A pulai színházsátor egyébként újdonságnak számít, azt a békéscsabai Jókai Mór Színházzal közösen működtetik, és két előadást tart majd a Márta István által vezetett fővárosi Új Színház társulata is.

Pulán nemcsak színházi események lesznek, hanem például színpadi zenei koncertek is, ezek sorában Hobo (Földes László) előadja a Circus Hungaricus című darabot, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A Művészetek Völgyében ünnepli 50. születésnapját Rácz Zoltán, az Amadinda együttes vezetője, aki műsort ad és a vendége lesz többek közt a Lokomotiv GT-ből Presser Gábor és Karácsony János. A pulai sátorban fellép a Benkó Dixieland is, meglepetésvendégekkel. Galkó Balázs színművész, a völgyprogramok “örökös tagja, motorja” idén “könyvszendvics” lesz; a hátára szerelnek egy hatalmas, nyitott könyvet, és így járja majd a falvakat, a könyvbe pedig bárki a vendégek közül beírhatja a véleményét.

A fesztivál szervezői a jövőben minden évben szeretnének hagyományteremtő szándékkal egy hazai múzeumot fővendégként fogadni. Idén – első alkalommal – a Magyar Néprajzi Múzeum lesz a fővendég, több különleges kiállítást rendeznek Kapolcson és Vigántpetenden.

Taliándörögdön a hagyományoknak megfelelően a Klastrom-romnál lesznek a legrangosabb zenei és színházi programok, Vigántpetenden templomi koncertek, kiállítások lesznek, és persze zenés rendezvények a sörsátorban. Ezúttal is Monostorapátiban lépnek fel a rockegyüttesek, Öcsön a kőfejtőben pedig elsősorban világzenei programokra várják az érdeklődőket. Pulán a színházi sátor programjai számítanak kuriózumnak, Nagyvázsonyban pedig a Duma Színház humoristái lépnek fel esténként, de a Kinizsi-várnál megrendezik a reneszánsz vigasságokat és várjátékokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik