Élet-Stílus

Lemmy, a marhapörkölt fan

Pénteken a Hegyalja Fesztiválon többek között megtudhattuk, hogy milyen az értelmiségi rap zene, megcsodálhattuk, hogy néz ki, hogyha öt nagydarab, szakállas, hosszú hajú svéd úr eléggé morcos lesz valamitől, és arra is választ kaphattunk, hogy valóban olyan hangos-e a Motörhead. A válasz egyébként igen. Történt azonban kevésbé vidám dolog is: egy srác kizuhant a katapult gépből, amely idén a bungee jumping helyett működik.

Nagyon bátor embernek tartjuk azokat a rajongókat, akik a hőség ellenére megnézték pénteken a The Throusers buliját a Hegyalja fesztivál Nagyszínpadán. Pedig a csapat roppant „feelingesen” hozza a könnyű, emészthető, amolyan délutáni rock n’ rollt.

Lemmy, a marhapörkölt fan 1

Közben a szervezők hideg fröccsel és „hagyományos Hegyalja backstage-pörkölttel” várták Lemmyt, a Motörhead legendás énekesét. A 35 éves csapat kapitánya állítólag négy évvel ezelőtti fellépése óta rajong a hegyaljások marhapörköltjéért.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a Motörhead előtt utolsó Hegyaljás koncertjét adta a Kispál és a Borz. Lovasiék bulija nehezen indult el, amelyről a hangmérnökök is nyilván nagyban tehettek, de szörnyen indiszponált és enervált volt a zenekar is. Jól kiválogatták pedig a dalokat, de azok a nóták, amelyeknek évekkel ezelőtt még „húzásuk” volt, totálisan megkoptak. Rossz ezt mondani, de a Kispál bizony valóban megérett a pihenőre.

Lemmy, a marhapörkölt fan 1

Még javában tartott a Kispál bulija, amikor egy másik helyszínen az Akkezdet Phiai indították el a „bigirit”. Az ő rapzenéjüket nagyjából úgy kell elképzelni, mintha Nyelvész Józsi előmászna a Szlengblogból, és reppelni kezdene, de olyan szójátékokkal, hogy azt még talán Kosztolányi Dezső is megirigyelné.

Kicsivel korábban az általunk már említett Katapult nevű játékból zuhant ki egy fiatalember. A Katapultot úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas csúzlit, amely egyszerre két embert lő ki. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen körülmények között lehet egy olyanból kiesni. Megnéztük, nagyon oda vannak szíjazva a bátor vállalkozók a székhez. A balesetet szenvedő fesztiválozó állapotát a mentőknek kellett stabilizálniuk.

Sokkal vidámabb dolgok történtek azonban a svéd Meshuggah kicsivel éjfél után kezdődő koncertjén. Képzeljenek el négy, nagyjából tök ugyanolyan, igen határozott kiállású, szakállas, hosszú hajú arcot, és egy ötödiket, aki szintén nem kicsi, ellenben teljesen kopasz. Utóbbi emberünk úgy üvölt, mintha a hangjával akarná megölni a közönséget, és mindenki mást a környéken. Ha pedig ez nem lenne elég, a többiek még dobokkal és gitárokkal óriási zúzást is tesznek a kiabálás alá. Ilyen zenekar azért jó pár van, valljuk be, a Meshuggah-ban viszont az az érdekes, hogy ők azt a zúzást csinálják megdöbbentő technikával. Végignézni merész dolog, de pár dalt kihagyni pedig hiba szerintünk.

Lemmy, a marhapörkölt fan 1

Végül essen néhány szó a Motörhead-ról is. „We are Motörhead, we play rock n’ roll!” – ennél nem beszélt amúgy sokkal többet a 35 éves legenda énekese. Azt a másfél órát, amiért Tokajba jöttek, marha tisztességesen végigzúzták. A fesztiválterület szinte felét a Motörhead közönsége foglalta el. Nem tudjuk még biztosan, de szerintünk összejött a rekord nézőszám, amelyről a szervezők pénteken délelőtt beszéltek. A négy évvel ezelőtti bulijuknál szerintünk sokkal királyabb koncertet adott a brit csapat, és ha valóban bejön Lemmyéknek a tokaji bor és marhapörkölt, akkor remélhetőleg járnak még erre.

Lemmy, a marhapörkölt fan 1

A Hegyalja közönségének szombatra a Quimby és Ákos koncertjét mindenképp ajánljuk, de várhatóan az Alvin és a Mókusok is mókás lesz este nyolctól. Akik pedig valamiért a kilencvenes évek elejének magyar metál hőskorszakába vágynak, örülhetnek, mert itt lesz az Ossian, és Kalapács is. Azonban az új hullám kedvelői is elégedettek lehetnek, mert zenél ma az Óriás, a Turbo és a Fish! is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik