Élet-Stílus

Kína focivébére készül

Kínai Labdarúgó Szövetség arra készül, hogy megpályázza a 2026-os futball-világbajnokság rendezésének jogát.

Vej Ti, a szövetség nemrégiben kinevezett vezetője a tervről a sport.163.com weboldalnak nyilatkozott és azt is elmondta, hogy az elhatározásra azt követően jutottak kollégáival hogy személyesen megnéztek néhány mérkőzést Dél-Afrikában és betekintést nyertek a rendezés hátterébe is.

A kínai sportvezetők a dél-afrikai tapasztalatokból kiindulva arra is számítanak, hogy a nemzetközi seregszemlére készülés nem csak javíthat a helyi futball színvonalán, de a nemzeti bajnokságot kísérő tisztátalanságoktól, a bundáktól és az illegális sportfogadásoktól is segít megszabadítani a sportágat.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke már korábban jelezte: támogatná Kína indulását a 2018-as vagy a 2022-es világbajnokság megrendezésére, de a kínai szakvezetés 2026 mellett döntött.

Vej ugyanakkor megjegyezte, hogy ha Katar vagy Ausztrália, mint az Ázsiai Labdarúgó Szövetség tagjai elnyerik a 2018-as vagy a 2022-es vb rendezésének jogát, akkor 2026-ban Ázsia már nem lehet házigazda, és Kína elveszítheti a lehetőséget.

A sport.163.com weblapon végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 51 százaléka kifejezetten ellenzi, hogy Kína adjon otthont a foci-vb-nek, vagy egyáltalán megpróbálkozzon a rendezési jog elnyerésével. Véleményük szerint a honi futball annyira gyenge, hogy a kínai játékosok szereplése csak szégyent hozna az országra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik