Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Hegyalja vagy Fekete Dália

A hétvégén ismét a nyári fesztiválok uralják a kulturális kínálatot, amelyből leginkább a Hegyalja és az EFOTT emelkedik ki. Emellett az utcazenészek is fesztiváloznak Veszprémben, de ha hosszabb útra is hajlandóak vagyunk, akkor Perugiában még elcsíphetjük az Umbria Jazz-fesztivált.

Menjek…

Péntek, július 16.

Ha a távolság és vele a pénz és ugyanebből a szempontból az idő, nem számít, akkor a hétvége legnagyobb durranása minden bizonnyal a Motörhead zúzása a Hegyalján. Ez az a zenekar, amely nem virgázik feleslegesen, nincsenek nyávogó hangok, csak a pörgős rock and roll dübörög mocskosan, izzadtan, és pokoli hangosan, ahogy annak szólni kell. Lemmy Klimster a farkasemberszerű külsejével, rekedt morgásával pedig egy olyan figura, akit élő legendaként látni kell. A korábbi koncerten állítólag háromszor hangosabbak voltak a fesztivál összes többi zenekaránál. Csak nehogy Tokaj szőlővesszei megálljanak a nektártermelésben ijedtükben.

Nagyszabásúba megy most át a Cinetrip a Széchenyi Fürdőben a DJ-k és a live actek mellé olyan látványvilágot hoznak létre, amely vélhetően az egész világban egyedülálló. Illetve biztosan, hiszen a Szecska neobarokk homlokzatára máshol a világon biztosan nem vetített még senki. A szervezők mindenesetre azt ígérik, hogy a világon először itt látható majd körpanorámát átfogó, az épület architektúrájának centiről centire megfelelően komponált mapping vetítés. Emellett 3D-s vetítő is lesz, amely segítségével, akár a szárazon is a víz alatt érezhetjük magunkat. Emellett lesz még Tesla-tekercs show is 1 Megavoltos villámokkal, jönnek artisták, és állítólag Zeusz megjelenésére is számítanak, Neptunnak állítólag másfelé volt dolga.

Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át: különböző stílusú utcai formációk zenélnek délelőttől késő éjszakáig a belvárosban. A Veszprémi Urcazene Fesztivál idén tízedik alkalommal várja közönségét ingyenes programjaival és 25 fellépő együttessel. A főszerep ebben az évben tényleg az utcazenészeké lesz – az együttesek a belváros utcáin, terein felállított nyolc kisszínpadon játszanak 16 órától, az elektronikus zene rajongóit pedig a Színházkert DJ Színpadánál várják. A pénteken színpadra lépő 12 tagú Brooklyn Funk Essentials New York hip-hop, jazz és utcaköltészeti egyvelege, amelynél jobb partizene lehet, hogy nem is lesz a hétvégén.

—-Szombat, július 17.—-

A Hegyalja utolsó komoly fellépője Goldie lesz. A jamaikai és skót gyökerekkel bíró volt breaktáncos és graffitiművész Clifford Joseph Price saját készítésű aranyfogaival áll be a lemezjátszók mögé Tokajban. A brit elektrocsászár nevét a jungle, a d’n’b és a breakbeat birodalmában is magasztalják, joggal. A sokoldalú művész, aki a Blöff és a James Bond – A világ nem elég című filmekben színészként csillogtatta meg tehetségét, olyan slágereket adott a világnak mint a Temper Temper vagy az Inner city life. A brit géniusz Björk és Naomi Campbell expasija a Hegyaljára komoly erősítéssel érkezik: az ínyenc törtütemekre MC Justice darálja majd a szöveget szombaton.

Az első EFOTT még 1979-ben volt, és a tavalyira már mintegy hatvannégyezren látogattak el. A fesztivált minden évben máshol rendezik, idén Pécs-Orfű lesz a házigazda. Az érdeklődők a legnagyobb hazai előadók zenéjére bulizhatnak, s 2010-ben még több kulturális programmal készültek a szervezők, hiszen Pécs Európa Kulturális Fővárosa is egyben. A Ladánybene 27 itt tartja 25 éves jubileumi koncertjét, de itt lesz Dévényi Tibi bácsi is, vagy a Lifejune, akiket nemrég fedezett fel a szakma. A retró pedig idén is divat, ezért ez EFOTT táncdalsátorral is készül. Az elmúlt három évben sikerült megdönteni a látogatottsági rekordot, idén sem számítanak másra.

Akinek pedig nem volt elég a Balaton Soundon Magyarország legnagyobb diszkóján a partikból, most a budapesti Rióban igazi sztárt kaphat. Armin van Buuren, a holland DJ/producer 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is megkapta a világ legjobb DJ-jének járó elismerést a szakma Oscarjának számító Dj Mag Top 100 díjkiosztón. A több, mint 400 000 szavazó véleménye azt mutatja, hogy albumai, mixlemezei, évek óta hallható rádióműsora az évtized vége felé közeledve az elektronikus tánczene első számú figurájává tették őt. State Of Trance című rádióműsorát hetente több mint 26 millióan hallgatják világszerte. A 2008-as Balaton Sound és a 2009-es Sziget után most a Riót választotta. Nem tudom, megmondták-e neki, hogy nem Brazíliáról van szó?

—-Vasárnap, július 18.—-

Badacsony egész évben várja mindazokat, akik festői környezetben szeretnek kikapcsolódni. A Badacsonyi Borhetek a régió messze földön híres borait népszerűsíti. A mólóra ellátogatók megismerhetik a történelmi és kulturális tradíciókat, a borkészítés hagyományait és jelenét. Gasztronómiai, borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek várják a BorBarátokat. A barangolást megkönnyíti a Badacsony Régiós Buszjárat, amely naponta több alkalommal közlekedik a Badacsony Régióban, így a legnagyobb kényelemben járhatóak végig a nevezetességek, borospincék.

Igaz, hogy egy kicsit korábban kell elindulni, hogy vasárnap még elcsípjük a perugiai Umbria Jazz zárását, de igazán megéri. Nemcsak a műfaj kedvelőit vonzza, de kellemes, meghitt hangulatot varázsol Olaszország szívébe. Idén, az egykori Dire Straits és a Notting Hillbillies szólóban jelenleg is aktív frontemberét, Mark Knopfert láthatjuk pengetni, valamint Pat Metheny virtuóz technikáját is elleshetjük, fellép még Sonny Rollins, Chick Corea, Enrico Rava, Stefano Bollani. Az ősi városban állítólag igazi nagy élmény, hogy a tökéletesen kevert koncertek után spontán örömzenéket, a jam sessionöket hallhat a közönség. A hivatalos koncertek mellett rengeteg utcazenekar is „fellép”, és a városban szinte minden a zenéről szól ilyenkor.

Igazán jó családi programnak ígérkezik az egri Középkori Piactér elnevezésű történelmi vigasság. A piactéren elsősorban a vásári műfajok jelennek meg (mutatványosok, vásári komédiák, erőművészek, kikiáltók, jósok, regősök), illetve az udvari kultúra reprezentáns megnyilvánulásai (udvari táncok, zenék, társasági szokások, középkori könyvtár), a rövid színi előadásokon keresztül bepillanthatunk a lovagvilág mindennapjaiba is. A vendégként érkező 10 történelmi hagyományőrző egyesület, illetve lovagrend a középkor különböző táncaival, zenéjével, fegyverviselési és bajvívási szokásaival, viselettörténeti bemutatókkal röpíti vissza a múltba a közönséget. Teszik ezt korhű ruhában, így a látogató megcsodálhatja az igen értékes, korabeli leírások alapján készített öltözeteket. Mindemellett korhű traktával is találkozhatunk, így kóstolhatunk Káposztás paszulylevest savanyúan, a Mézes kappan héjába sült pityókával, a Szopós malacot nyárson sütve, serrel locsolgatva, és még számos inyencséget.

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, július 16.
22:05
m2

Ahová a Pápa is gyalog jár

Menjek vagy maradjak: Hegyalja vagy Fekete Dália 1

Az uruguayi-brazil-francia vígjátékben Melo, a brazil határ közelében fekvő uruguayi város II. János Pál pápa látogatására készül 1988-ban. Mindenki azt találgatja, mennyi ember érkezik az eseményre. A helybéliek tudják mit jelent ez, zarándokok tízezreinek étel és ital kell, szuvenírek, emlékek. A lakosság az isteni áldás mellett abban reménykedik, hogy jó üzlet lesz számára a szentatya látogatása. Beto, a piti csempész, biztosra veszi, hogy övé lesz az évszázad üzlete: “a pápa vécéje” több ezer zarándoknak hoz majd megkönnyebbülést. A többiek bajlódjanak csak a sütéssel-főzéssel, ő az emberek ürülékéből fog meggazdagodni.

Szombat, július 17.
12:30
m1

A világ legjobb konyhafőnökei
Alex Atala, Brazília

Menjek vagy maradjak: Hegyalja vagy Fekete Dália 1

Eckart Witzigmann, akit az évszázad séfjének választottak, látogat el kollégái exkluzív éttermeibe, hogy megismerkedhessünk művészetük titkaival. A sorozatban világkörüli útra indulunk, hogy megismerjük a gasztronómia koronázatlan királyait. 14 ország, 14 séf, 14 filozófia. Az aktuális rész ismertetője: A kreatív konyha fő hozzávalója az intellektus. A konyha filozófusa, Alex Atala a D.O.M. étteremben örvendezteti meg vendégeit étkeivel, és a brazíliai alapanyagok újszerű kombinációival.

Vasárnap, július 18.
21:00
m1

Fekete Dália

Menjek vagy maradjak: Hegyalja vagy Fekete Dália 1

Brutális gyilkosság áldozata lesz a fiatal, ambiciózus színésznő, Betty Ann Short. Két zsaru, Lee Blanchard és Bucky Bleichert kap megbízást a nagy port kavart ügy felderítésére. Miközben szeretnének mind jobban megfelelni a főnökség és a média elvárásának, a saját életük is teljesen megváltozik. Blanchard figyelmét egyre jobban leköti a nyomozás, ami kihatással van a barátnőjével való kapcsolatára. A társa, Bleichert pedig egyre jobban vonzódik a jó házból származó, ám titokzatos Madeleine iránt, akit sajátos kapcsolatban állt az áldozattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik