Élet-Stílus

Megtalálták Roznik gyilkosát

Megtalálta és feljelentette az osztrák rendőrség azt a vadorzót, aki megölte Roznikot, a barnamedvét.

Egy karintiai vadász 2009 júniusában lőtte ki az osztrák-szlovén határ közelében a ritka és védett állatot, majd lenyúzta a bőrét. „Valószínűleg egy különleges trófeára vágyott” – mondta el csütörtökön a bűnügyi rendőrség képviseletében Christian Martinz ezredes. A nyomozók a férfi ellen külföldi vadászati jog megsértése és a természetvédelmi törvény áthágása miatt tettek feljelentést az államügyészségen.

A rendőrök viszonylag hamar a vadász nyomára bukkantak, a krimináltechnikai vizsgálat azonban nagyon hosszadalmas volt, az ügyintéző pedig sokáig betegeskedett, ezért tartott tizenhárom hónapig, mire megtették a feljelentést. A vadász tagadja a vádat, Martinz szerint azonban elegendő bizonyítékuk van ellene: többek között megtaláltak nála egy takarót, rajta Roznik vérével. Amennyiben a férfit elítélik, akár három év börtönbüntetésre is számíthat.
A két ország határvidékén három-hat medve kóborol, gyakran Karintiába is elkódorognak, de eddig ez volt az első eset, amikor egy állat vadorzó zsákmányául esett. „A medvék általában nagyon félénkek, nem mennek az emberek közelébe, Roznik azonban szokatlanul bizalmas volt, és végül ez lett a végzete” – mondta el Martinz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik