Élet-Stílus

Malária végzett két Medicivel

Malária, nem pedig méreg végzett a Medici-család két tagjával, I. Ferenc (Francesco) toszkánai nagyherceggel és feleségével, Biancával - derítették ki olasz kutatók.

A vizsgálatokról a Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene című szaklapban számoltak be. A házaspár 11 napos haldoklás után, néhány órás különbséggel 1587 októberében távozott az élők sorából. Majdnem egyidejű haláluk felkeltette a gyanút, hogy mindketten gyilkosság áldozatai lehettek – olvasható a Discovery News hírei között.

„Úgy tűnik, hogy nem mérgezték meg a házaspárt. Immunológiai vizsgálataim során bizonyítékot találtam a parazita egysejtű, a Plasmodium falciparum jelenlétére. Ez okozza a maláriát kiváltó kórokozók között a legsúlyosabb lefolyású betegséget” – fogalmazott Gino Fornaciari professzor, igazságügyi antropológus. I. Ferencet (1541-1587), a firenzei Uffizi-képtár alapítóját, a művészetek és tudományok pártolóját sokkal jobban érdekelte a vegyészet, mint az államügyek. Első felesége, Habsburg Johanna 1578-ban bekövetkezett halála után Toszkána nagyhercege szépséges szeretőjét, Bianca Capellót (1548-1587) vette nőül.

Az eredeti halotti bizonyítvány ugyan a maláriát jelöli meg a hercegi pár halálának okaként, ennek ellenére a gyanú árnyéka I. Ferenc öccsére, Ferdinánd bíborosra (1549-1609) vetődött. A korabeli pletykák szerint Ferdinánd, féltve örökségét, sohasem szívelhette második sógornőjét, Bianca nagyhercegnőt. A gyanút az is táplálta, hogy a házaspár nem sokkal azután betegedett meg, hogy Ferdinánd náluk vendégeskedett Firenze környéki rezidenciájukban.
I. Ferenc halálával Ferdinánd lett Toszkána nagyhercege – a Medici-dinasztia utolsó nagyhercege. S bár jelentős államférfiúi képességekről tett tanúbizonyságot, bátyja rejtélyes halála mindvégig beárnyékolta I. Ferdinánd uralkodását. Gino Fornaciari professzor, aki 2006-ban megkérdőjelezte a toxikológiai vizsgálat eredményeit, amely az arzénmérgezést jelölte meg I. Ferenc halálának okaként, úgy véli, hogy I. Ferdinándot teljes mértékben rehabilitálni kell.

„Meggyőződésem, hogy a vizsgálatok által kimutatott magas arzénkoncentráció a balzsamozás során alkalmazott arzéntartalmú oldatokkal magyarázható” – vélekedett a tudós. Fornaciari professzor munkatársaival kimutatta a Plasmodium falciparum proteinjét I. Ferenc szivacsos csontállományában – Toszkána nagyhercegének földi maradványait 2004-ben exhumálták Firenzében, a Mediciek kriptájában. A hercegnén nem tudták elvégezni a vizsgálatokat, mivel Bianca földi maradványai ismeretlen helyen nyugszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik