Élet-Stílus

Mérgek az olasz tengerparton

A nyári nagy melegben lassan megtelnek az olasz tengerpartok: sajnos nemcsak strandolókkal, hanem cigarettacsikkel is.

A parton az illetékesek minden este összegyűjtik a szemetet, sőt még a homokot is átszűrik egy speciális géppel. Szomorú tény, hogy az összegyűjtött hulladék közel egyharmada mérgező cigarettavég. A szemetelés az olaszok amúgy egyik leggyakrabban elkövetett bűne: a Corriere della Sera című lap szerint az olaszok amellett, hogy dupla sorban parkolnak, képtelenek odafigyelni arra, hogy az utcán, a strandon a kijelölt gyűjtőkbe dobják a csikket. Csak Rómában évi 1 milliárd 700 millió cigarettavéget dobnak el, Olaszországban pedig összesen 72 milliárd darabot.

Ez már csak azért is aggasztó, mert a homokban maradó csikkek szétomlanak, a lebomlásukhoz pedig minimum 1 és legfeljebb 5 év kell. Azzal, hogy egy cigivégben bennmarad legalább 4,5 gramm nikotin, évente 320-350 tonna jut belőle a tengerparti környeztbe. Ez nemcsak a tengerpartok egészségét veszélyezteti súlyosan, hanem a vakációzókét is.

Annak ellenére, hogy az adatok ijesztőek, Olaszországban még nem született országos szintű konkrét lépés. Csupán néhány északolasz város polgármestere intézkedett, hogy bírsággal sújtsák azt, aki a földön nyomja el a csikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik