Élet-Stílus

Kassai: nem tudni, hová visz az út

Nem tudni, hogy a vb-elődöntő után milyen új feladatokat kap Kassai Viktor. Játékvezetőnk elégedett dél-afrikai teljesítményével, és a technikai újítások híve. Interjú a vb-ről kedden hazatért bíróval.

Hogy érezte magát Dél-Afrikában?
Természetesen jól, hiszen a futball legnagyobb eseményének lehettem részese, ráadásul a mérkőzéseink is jól sikerültek. Minden nap voltak edzéseink, aszerint súlyozva, hogy kinek mikor lesz mérkőzése, kétnaponta pedig elemeztük a lezajlott meccseket.

Elégedett a vb-n nyújtott teljesítményével?
Az általam vezetett négy mérkőzés egyike sem szólt rólunk, nem váltott ki nagy visszhangot. Bíróként az a jó, ha a háttérben tudunk maradni, és ez sikerült is.

Utólag változtatna valamelyik döntésén?
Mindig lehet olyan helyzetet találni, amit a videók megnézése után esetleg máshogy ítélne meg a bíró, olyat, amiről lehetne még vitatkozni. Ez a szakma viszont arról szól, hogy ott és akkor kell dönteni, így összességében pozitívan értékelem a munkánkat. A vb nagy mérföldkő volt számunkra.

A sikeres szereplés után mi az esélye annak, hogy Önre bízzák a következő vb-döntőt?
A futballban, és a bíráskodásban sincsenek ilyen törvényszerűségek, hogy ha most elődöntőt vezettem, akkor négy év múlva majd valószínű, hogy az enyém lesz a döntő, nem egyértelmű, hogy hova vezet az út innen.

Howard Webb döntőn nyújtott teljesítményének sok bírálója akadt, Ön mit gondol?
Nem szeretném, és nem is tehetem meg azt, hogy véleményezzem, kritizáljam a többi bíró munkáját.

Mi a véleménye a sokak által várt technikai újításokról?
Én nem vagyok az újítások ellenzője, a mi feladatunk egyébként is a szabályok betartatása. Ha az a feladat, hogy a technika a játékvezetés részéve válik, akkor alkalmazni fogjuk. Ami fontos – mindegy, hogy konkrétan melyik rendszerről van szó –, hogy a bevezetés ne legyen elsietve, tehát megfelelően ki legyen próbálva, és tudjuk is használni.

Mi a következő feladata a vb után?
Egy hároméves felkészülési folyamat ért most véget, de hamarosan kezdődik az újabb felkészülés az NBI-es bajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik