Élet-Stílus

Csináld magad programkészlet a Google-től

Az okostelefonokon futó alkalmazások reneszánszukat élik, sokan vannak vele úgy, hogy szívesen készítenének maguk is egy egyszerűbb ilyet.

A Google Labs a napokban teszi nyilvánossá az App Inventor nevű szolgáltatását, amely tulajdonképpen egy testre szabható alkalmazásokat fejlesztő megoldás: egyszerű játékoktól kezdve kvízszerű megoldásokon át internetes alkalmazásokig bármit össze lehet barkácsolni, tulajdonképpen percek alatt. Akár céges alkalmazások is készíthetőek így, például egy specializált RSS olvasó, vagy olyan megoldás, ami webes információforrásokkal (például Twitterrel, Amazonnal) kommunikál – írja a bitport.hu

Új Android-alkalmazás elkészítéséhez gyakorlatilag sok mindenre nincs szükségünk – még időből sem rabol el jelentős mennyiséget a procedúra. Látogassunk el az appinventor.googlelabs.com oldalra, és lépjünk be meglévő Google-jelszavunkkal. Mivel a béta szolgáltatást ezekben a napokban indítják, egy rövid kérdőívet kell kitöltenünk, és e-mail címünkre érkezik nemsokára a szolgáltatás eléréséhez szükséges infócsomag.
Az alkalmazások “építése” kifejezetten egyszerű. A funkciókat blokkokban tárolja, amelyeket egymáshoz kapcsolhatunk: egy megnyomható gombot például úgy tehetünk ki a képernyőre, hogy egyszerűen ráhúzzuk a munkaterületre, majd hozzákapcsolunk valamit: megjelenítendő képet, lejátszható hangot, vagy bármilyen más eseményt.

Az így létrehozott alkalmazásoknak ráadásul nincsenek korlátozásai, mivel a telefon minden olyan főbb funkciójához hozzáférhetünk vele, amit maga az Android is képes kezelni. Így például használhatjuk a készülék GPS modulját, a giroszkóp által közvetített mozgatási információkat, de akár olyan megoldásokat is létrehozhatunk, amely kollégáink tartózkodási helyét mutatja meg egy térképen. Akár biztonsági funkciókat is kihasználhatunk a telefon állapot-információinak segítségével, például ha valaki a GPS szerint túl gyorsan halad, és közben hívása érkezik, az alkalmazás automatikusan megszakítja azt, és visszaír egy rövid szöveges üzenetet: “Vezetek, de hamarosan visszahívom”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik