Élet-Stílus

Mikor mehet be a kóla az Eiffel térre?

Élénk vita folyik arról, hogy köztérnek minősül-e a Nyugati pályaudvarhoz közeli Eiffel tér, és ha igen, miért nem lehet bevinni a kólát?

Az urbanista blog szerzője bejegyzést írt arról, hogy a szóban forgó területre többeket nem engedtek be, előre megvásárolt italokkal. Az incidens oka az lehet, hogy az új park esetében még nem teljesen egyértelmű, közterületről vagy magánterületről van szó. A Kultúrpart Hírcsatornának az üzemeltetők részéről Szabó László elmondta, hogy a park tulajdonképpen magánterület, és annak ellenére sem közterület, hogy valójában úgy néz ki.

A tér ettől függetlenül nyitott a köz számára, és amikor éppen nem tartanak ott rendezvényt, akkor bárki bemehet és elfogyaszthat egy máshol vásárolt italt. A labdarúgó-világbajnokság idején például a területet bérbe adták, így ott erre az időszakra a bérlők szabályai léptek életbe; értelemszerűen ebben a kérdéses időközben biztonsági őrök akadályozták meg, hogy a területre máshonnan vásárolt termekékeket vigyenek, ahogy az szokás a fesztiválok esetében is. Szabó László azt is elmondta, hogy egyelőre mindenki tanulja az új park használatát, és idővel majd kialakulhat egy olyan rendszer is, amely mindenkinek megfelelő.

Ajánlott linkek:

Közparknak épült ugyan, de ma már egy doboz kólával is tilos belépni az Eiffel térre (urbanista)
Eiffel tér: közpark magánterületen (Kultúrpart Hírcsatorna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik