Élet-Stílus

A héten többször kellhet a mentő

Megsokszorozódhat a hőséggel kapcsolatos rosszullétek száma: a mentők arra készülnek, hogy a héten több esethez hívják majd őket.

A tartós kánikula főleg a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket veszélyezteti, ám ilyen extrém melegben az is könnyen előfordulhat, hogy éppen a fiatalokat éri baj. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a kánikula miatt országszerte 20-30%-kal növekedhet a riasztások száma.

A szóvivő kiemelte, hogy főleg az idős, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, legyengült szervezetű emberek vannak veszélyben, de a fiatalokat is megviseli a hőség. Délidőben, egy zsúfolt közlekedési eszközön vagy sorbanálláskor akár az egészséges fiatalok is rosszul lehetnek, elájulhatnak. A mentők azt ajánlják, hogy azok, akik kockázattal élnek, súlyos alapbetegségben szenvednek, a napokban tartózkodjanak az erős fizikai munkától, lehetőleg maradjanak árnyékos helyen.

Az ájulásos rosszulléteket gyakori zuhanyzással, fürdéssel és megfelelő folyadékbevitellel meg lehet előzni. Az óvintézkedéseket már csak azért is érdemes tudni, mert napközben a hőmérséklet várhatóan egész héten 30-35 fok körül lesz, és éjjel sem hűl majd 20 fok alá ezen a héten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik