Élet-Stílus

Új vb-győztest ünnepelhet a világ

A világbajnokság vasárnapi döntőjében az Európa-bajnok Spanyolország és a története során kétszer ezüstérmes Hollandia egyaránt első vb-címéért küzd.

A dél-európai gárda még soha nem jutott el a vb fináléjába, eddigi legjobb eredményük az 1950-es tornán elért negyedik hely volt, míg a hollandok 1974-ben és 1978-ban is elvesztették az aranycsatát. A mostani döntő nem csupán azért lesz történelmi, mert mindenképpen új világbajnokot avatnak majd Johannesburgban. Szintén nem fordult még elő, hogy európai alakulat Európán kívül bajnok legyen, mint ahogy az sem, hogy a finálét Argentína, Brazília, Németország, vagy Olaszország nélkül rendezzék.

A spanyolok hatalmas meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedtek első csoportmérkőzésükön a remekül taktikázó svájciaktól, ezt követően azonban helyreállt a rend, s a vb egyik legnagyobb esélyesének tartott Eb-győztes gárda öt találkozót nyert meg sorozatban, az egyenes kieséses szakaszban mindhárom összecsapáson 1-0-ra diadalmaskodva, hosszabbítás nélkül.

Hasonlóan remek, sőt, jobb sorozatot tudhatnak magukénak a hollandok. Az Oranje 24 mérkőzés óta veretlen, a dél-afrikai tornán hatból hatot nyert, s vasárnapi ellenfeléhez hasonlóan nem kényszerült hosszabbításra, mindegyik riválisát 90 perc alatt győzte le. A döntőben két gólkirály-jelölt is összecsap, a Fernando Torres halvány teljesítménye miatt a spanyolok megmentőjeként aposztrofált David Villa, és az olasz Internazionaléval az idén mindent megnyert Wesley Sneijder egyaránt ötször talált a hálóba eddig.

Reménykedő hollandok: Riobben, van Bommel és Kuyt (MTI/EPA)

Reménykedő hollandok: Robben, Van Bommel és Kuyt (MTI/EPA)

Vicente del Bosque, az ibériaiak szövetségi kapitánya szerint a nagyszerű sorozat ellenére még akad javítanivaló csapata játékán, mégpedig elsősorban a gólszerzést illetően. A spanyolok hétszer vették be ellenfeleik kapuját a tornán, míg a hollandok már 12 találatnál járnak.
“Úgy tűnik, kissé nehezen és lassan hozzuk meg a megfelelő döntést, amikor helyzetbe kerülünk – mondta del Bosque az El País napilapnak adott interjújában. – Ugyanakkor tudni kell, hogy ez az egyik legnehezebb feladat a futballban. Vasárnap kulcsfontosságú lehet, hogy a továbbiakban is hiszünk-e az általunk eddig mutatott játékban, miközben megtartjuk szilárd szervezettségünket.”

Az 59 éves szakvezető szerint ezen kívül a játékosok egyéni képességei döntő jelentőséggel bírnak, utalva többek között arra, hogy az eddig lejátszott hat összecsapásból háromszor David Villa, az FC Barcelona csatárának egyéni megmozdulásaival nyertek. A kezdőcsapattal kapcsolatban Del Bosque annyit mondott, nem várható komoly változtatás, miután az eddigi találkozókon ugyanazok a futballisták alkották a gárda gerincét.

Bert van Marwijk, a 32 év után ismét a fináléban szereplő hollandok szövetségi kapitánya csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ezt az összecsapást is ugyanúgy kezelik, mint az összes többit, s kitért az eddig nagyon gyengén szereplő csatár, Robin van Persie teljesítményére is.

Vicente del Bosque magyaráz övéinek (MTI/EPA)

Vicente del Bosque magyaráz övéinek (MTI/EPA)

“A segítőimmel sokat beszélgetünk a találkozóról, de nem hiszem, hogy túlreagálnánk – mondta az 58 esztendős tréner. – A hatalmas médiaérdeklődés miatt természetesen folyamatosan találkozunk azzal, hogy Hollandia vb-döntőt játszik, de ez a felhajtás nem befolyásolja a felkészülésünket. Van Persie-vel kapcsolatban el kell mondanom, hogy rengeteget javult az elmúlt néhány mérkőzés alatt, s változatlanul bízom benne. Szerintem a fináléban a legjobbját fogja nyújtani.”

Van Marwijk hozzátette, a hat megnyert találkozón sokszor sikerült látványos, jó játékot bemutatniuk, ugyanakkor előfordult, hogy a befejezéseknél kissé lassúnak bizonyultak, s egy-egy gyors támadást nem sikerült góllal zárniuk. A két tréner dolgát nem nehezítik sérülések, a spanyolok és a hollandok keretében egyaránt minden futballista egészséges.

A vasárnap 20:30 órakor kezdődő johannesburgi világbajnoki döntőt az angol Howard Webb vezeti majd.

vb, döntő

20.30: Hollandia-Spanyolország
Soccer City. Vezeti: Webb (angol)
Várható kezdőcsapatok
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong – Robben, Sneijder, Kuyt – Van Persie
Spanyolország: Casillas – Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Busquets, Xabi Alonso – Iniesta, Xavi, Pedro – Villa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik