Élet-Stílus

Andy Schleck villant, Armstrong megfőtt

A fehér trikót viselő luxemburgi Andy Schleck nyerte a 2010-es Tour első kemény szakaszát. Az óriási hőségben Alberto Contador a végén nem tudta tartani a lépést a fiatalabbik Schleck-fivérrel, a kétszer is eleső Lance Armstrong már az első emelkedőn bajba került. Cadel Evansé a sárga trikó.

Bár mindenki azt várta, hogy a címvédő Contadoré lesz a 8. szakasz, a spanyol annak ellenére sem tudott fölénybe kerülni, hogy gyakorlatilag a Morzine-Avoriaz-i cél előtti 3. kilométerig „húzták” segítői. Szép lassan Vinokurov, Noval, Grivko és a csak a végén elfáradó Navarro is kidőlt, s ekkor akciózni kezdtek a szakaszgyőzelemre várók.

Előbb Kreuziger rázta meg az élen haladókat, őt még a Contador-Schleck-Evans trió befogta, majd Van Den Broeck próbálkozott. A belga sikeretelen kísérlete után Andy Schleck kiállt a nyeregből, csak Samuel Sanchez tudott vele hajtani: a kettős rövid időn belül tíz másodperces előnyt kovácsot, a célban a luxemburgi lehajrázta az olimpiai bajnokot.

A holland Koos Moerenhout a Col de La Ramaz eerszkedőjén (MTI/EPA)

A holland Koos Moerenhout a Col de La Ramaz ereszkedőjén (MTI/EPA)

„Ez volt az idei első komolyabb győzelmem” – vallotta be a pályafutása első Tour-részsikerét elérő fiatal luxemburgi. „A mai alapján jócskán nőtt az önbizalmam, és az összetettben sem állok rosszul. Messze még a vége, a lényeg, sikerült az első diadal, engem már ez is boldoggá tesz. Persze, az utolsó emelkedőnek nem vághattam volna neki, ha a csapatom nem segít; mindvégig védtek, olykor önfeláldozóan.”

A segítségre jókora szükség volt a 8. szakaszon. A sárga trikót Chavaneltől átvevő Evans még a legelején részese volt egy csúnya balesetnek, de a pech nem kerülte el a hétszeres győztes Armstrongot sem. A Station des Rousses és Morzine-Avoriaz közötti 189 km-es szakasz utolsó 50 km-én egy harmadik és két első kategóriás hegy várt a karavánra. Meglepetésre Armstrong már az első komolyabb emelkedőn lemaradt a mezőnytől – igaz, igen balszerencsés volt, mivel háromszor is kisebb-nagyobb bukásba keveredett.

Az amerikainak egy alkalommal a nyereg okozta a vesztét, s amikor igyekezett az első emelkedőn behozni a hátrányát – egy hűsítő palack ismét „feltartotta”. Bár nem esett el, értékes másodperceket vesztett.

Ám nem ezen múlott. Armstrong a cél előtti emelkedőn nem bírta szusszal, segítői is cserben hagyták – Klöden a kapitánnyá „előlépő” Leipheimer után igyekezett -, a többiek lemaradtak, így Horner próbálta könnyíteni a dolgát; hasztalanul. A legendás harcos több mint tízperces – 11:44 – hátránnyal tekert át a célon.

Armstrongnak sok volt a tempó, a sérülés és a hőség (MTI/EPA)

Armstrongnak sok volt a tempó, a sérülés és a hőség (MTI/EPA)

A pályafutása utolsó Tourján tekerő Armstrong végül összetettben a 39. helyre esett vissza. Saját szavai szerint ezzel elszálltak a texasi sztár esélyei a nyolcadik diadalra.

97. tour de france

8. szakasz, Station des Rousses – Morzine-Avoriaz, 189km:
1. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) 4:54:11
2. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel) – azonos idő
3. Robert Gesink (holland, Rabobank) +10.0
4. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) – azonos idő
5. Alberto Contador (spanyol, Astana) – a.i.
6. Cadel Evans (ausztrál, BMC) – a.i.
7. Jürgen Van Den Broeck (belga, Lotto) – a.i.
8. Levi Leipheimer (amerikai, Radioshack) – a.i.
9. Ivan Basso (olasz, Liquigas) – a.i.
10. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) – a.i.
…61. Lance Armstrong (amerikai, Radioshack) +11:45.0
Az összetettben:
1. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 37:57:09
2. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) +20.0
3. Alberto Contador (spanyol, Astana) +1:01.0
4. Jürgen Van Den Broeck (belga, Lotto) +1:03.0
5. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) +1:10.0
6. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) +1:11.0
7. Roman Kreuziger (cseh, Liquigas) +1:45.0
8. Levi Leipheimer (amerikai, Radioshack) +2:14.0
9. Samuel Sánchez (spanyol, Euskaltel) +2:15.0
10. Michael Rogers (ausztrál, Columbia) +2:31
…39. Lance Armstrong (amerikai, Radioshack) +13:26.0
Hétfőn szünnap vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik