Élet-Stílus

A matek is szexis a tehetséges diáknak

Sólyom László, Ritoók Zsigmond, Palya Bea és Böjte Csaba is ellátogatott többek közt az idei KutDiák-táborba, ahol a jövő véleményformálói kötetlen beszélgetésen vehettek részt a ma véleményformálóival. Megtudtuk, hogy – a közvélekedéssel ellentétben - elfogadják a kortársak a tehetséges diákokat, valamint tanultunk egy erotikus matematikai formulát. Videó!

Csermely Péter biokémikus 1996-ban alapított egy különleges tehetséggondozó mozgalmat, a Kutató Diákok Mozgalmát (KutDiák), amely a valamilyen területen tehetséges, valódi kutatásba bekapcsolódni tudó és akaró középiskolásokat toborozza. A kezdeményezés sok ezer hazai és határon túli magyar gimnazistának adott kutatási lehetőségeket a legkomolyabb intézetekben. A hagyományos káptalanfüredi KutDiák-táborban pedig minden évben a mozgalom 70-80 legkiválóbb képviselője vehet részt.

Az idei összejövetel második napját látogattuk meg. Könnyen megtaláltuk a helyszínt a káptalanfüredi „tábornegyedben”, ugyanis a többi táborral ellentétben, ahol a gyerekek fociztak, strandra készültek, itt körben ültek, és előadást hallgattak a diákok. Épp Ritoók Zsigmond akadémikus volt a vendég, aki az ókori irodalom ma is aktuális üzenetei alapján próbálta rábeszélni a leendő tudósokat, hogy mindig vizsgálják meg egy-egy probléma legkülönbözőbb aspektusait (az érem másik oldalát).



Nem mindennapi tábori program, az biztos. Itt azonban természetes, hogy egy-egy világhírű tudós vagy neves művész beszélget a tizenévesekkel. A hírességek falára minden vendég felcsavarozza névtábláját. Idén Palya Bea énekesnő, Lovász László matematikus táblája mellé került Ritoók Zsigmondé. Délután várták Sólyom Lászlót, ezen a találkozón azonban a köztársasági elnök kérésére nem vehetett részt újságíró. Mint megtudtuk, Sólyom László kétórás, nagyon közvetlen baráti beszélgetést folytatott a táborozókkal, ahol szóba kerültek az “Egy elnökség lenyomata” című könyvében is megjelent beszédeinek legfontosabb üzenetei, valamint az ötéves elnöksége idejének legérdekesebb találkozásai, pillanatai. A további napokban Fésűs László biokémikussal, Pettendi Szabó Péter fotóművésszel, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, Pataki Ágnes filmproducerrel, valamint a mozgalom szponzorainak képviselőivel találkozhattak a diákok.

Azért megtudtuk, hogy van „normál tábori programja is” a hetes rendezvénynek: ebben lehetőség nyílik a fürdésre (mégiscsak a Balaton-parton vagyunk), a kötetlen beszélgetésekre, játékokra és a bulikra is. A diákok kérdésünkre nem erősítették meg azt a vélekedésünket, hogy az iskolájukban a különcségük („stréberségük”) miatt kinéznék vagy netán kiközösítenék őket a társaik. Sőt a vajdasági Bálint Árpád arról számolt be, hogy ő matematikai poénokkal és erotikus egyenletekkel szórakoztatja (és egyben tanítja) társait. A szexi egyenletet be is mutatta a kamerának.
Életkép a táborból Ritoók Zsigmonddal

Életkép a táborból Ritoók Zsigmonddal


Csermely Péter kérdésünkre kiemelte, hogy a tábor és a mozgalom egyik legfontosabb funkciója, hogy közösségi teret ad a benne résztvevőknek, a tehetséges, s ezért a sorból kilógó tizenéveseknek. A tartalommal bíró kapcsolatok kiváló példája az a tucatnyinál is több kutatódiák-házaspár, akik életük legfontosabb kapcsolatát is e mozgalomban találták meg – mondja nevetve az alapító, ám hozzáteszi a félreértés elkerülése végett, természetesen nem a párközvetítés az elsődleges célja a mozgalomnak.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik