Élet-Stílus

A matek is szexis a tehetséges diáknak

admin
admin

2010. 07. 09. 10:31

Sólyom László, Ritoók Zsigmond, Palya Bea és Böjte Csaba is ellátogatott többek közt az idei KutDiák-táborba, ahol a jövő véleményformálói kötetlen beszélgetésen vehettek részt a ma véleményformálóival. Megtudtuk, hogy – a közvélekedéssel ellentétben - elfogadják a kortársak a tehetséges diákokat, valamint tanultunk egy erotikus matematikai formulát. Videó!

Csermely Péter biokémikus 1996-ban alapított egy különleges tehetséggondozó mozgalmat, a Kutató Diákok Mozgalmát (KutDiák), amely a valamilyen területen tehetséges, valódi kutatásba bekapcsolódni tudó és akaró középiskolásokat toborozza. A kezdeményezés sok ezer hazai és határon túli magyar gimnazistának adott kutatási lehetőségeket a legkomolyabb intézetekben. A hagyományos káptalanfüredi KutDiák-táborban pedig minden évben a mozgalom 70-80 legkiválóbb képviselője vehet részt.

Az idei összejövetel második napját látogattuk meg. Könnyen megtaláltuk a helyszínt a káptalanfüredi „tábornegyedben”, ugyanis a többi táborral ellentétben, ahol a gyerekek fociztak, strandra készültek, itt körben ültek, és előadást hallgattak a diákok. Épp Ritoók Zsigmond akadémikus volt a vendég, aki az ókori irodalom ma is aktuális üzenetei alapján próbálta rábeszélni a leendő tudósokat, hogy mindig vizsgálják meg egy-egy probléma legkülönbözőbb aspektusait (az érem másik oldalát).Nem mindennapi tábori program, az biztos. Itt azonban természetes, hogy egy-egy világhírű tudós vagy neves művész beszélget a tizenévesekkel. A hírességek falára minden vendég felcsavarozza névtábláját. Idén Palya Bea énekesnő, Lovász László matematikus táblája mellé került Ritoók Zsigmondé. Délután várták Sólyom Lászlót, ezen a találkozón azonban a köztársasági elnök kérésére nem vehetett részt újságíró. Mint megtudtuk, Sólyom László kétórás, nagyon közvetlen baráti beszélgetést folytatott a táborozókkal, ahol szóba kerültek az “Egy elnökség lenyomata” című könyvében is megjelent beszédeinek legfontosabb üzenetei, valamint az ötéves elnöksége idejének legérdekesebb találkozásai, pillanatai. A további napokban Fésűs László biokémikussal, Pettendi Szabó Péter fotóművésszel, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, Pataki Ágnes filmproducerrel, valamint a mozgalom szponzorainak képviselőivel találkozhattak a diákok.

Azért megtudtuk, hogy van „normál tábori programja is” a hetes rendezvénynek: ebben lehetőség nyílik a fürdésre (mégiscsak a Balaton-parton vagyunk), a kötetlen beszélgetésekre, játékokra és a bulikra is. A diákok kérdésünkre nem erősítették meg azt a vélekedésünket, hogy az iskolájukban a különcségük („stréberségük”) miatt kinéznék vagy netán kiközösítenék őket a társaik. Sőt a vajdasági Bálint Árpád arról számolt be, hogy ő matematikai poénokkal és erotikus egyenletekkel szórakoztatja (és egyben tanítja) társait. A szexi egyenletet be is mutatta a kamerának.
Életkép a táborból Ritoók Zsigmonddal

Életkép a táborból Ritoók Zsigmonddal


Csermely Péter kérdésünkre kiemelte, hogy a tábor és a mozgalom egyik legfontosabb funkciója, hogy közösségi teret ad a benne résztvevőknek, a tehetséges, s ezért a sorból kilógó tizenéveseknek. A tartalommal bíró kapcsolatok kiváló példája az a tucatnyinál is több kutatódiák-házaspár, akik életük legfontosabb kapcsolatát is e mozgalomban találták meg – mondja nevetve az alapító, ám hozzáteszi a félreértés elkerülése végett, természetesen nem a párközvetítés az elsődleges célja a mozgalomnak.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.