Élet-Stílus

Visszavágó vagy előrehozott döntő?

A 2008-as EB-finálé után újra találkozik a német és a spanyol válogatott, ezúttal a vébé elődöntőjében. Ami sokak szerint inkább a döntővel ér fel…

Persze a mai nap után még nem adják át a trófeát, de a Németország-Spanyolország mérkőzés győztese esélyesként várhatja majd a vasárnapi, hollandok elleni mérkőzést. Talán nem véletlen, hogy ez a két csapat játszotta a 2008-as Európa-bajnokság döntőjét is, akkor a spanyol armada Torres góljával 1-0-ra felülmúlta ellenfelét.

Az idei világbajnokságon azonban más tendenciák uralkodnak, mint két éve: Spanyolország kevésbé meggyőző, Németország látványosan fejlődött, és egy Torres-gólra is nagyobb szorzót adnának a fogadóirodák. A mai mérkőzés azonban ettől függetlenül egyáltalán nem lefutott.

20:30 Németország-Spanyolország, Durban

Németország meglepte a világot, fiatal csapatuk elképesztő menetelésbe kezdett a kieséses szakaszban. Miután Angliát 4-1-el küldték haza, Argentína sem úszta meg jobban, hiszen négy gólt rámoltak be Maradona csapatának hálójába is, miközben egyet sem kaptak.

Sokat mondó adat, hogy a Nationalelf kezdőcsapatának átlagéletkora 25 év volt a világbajnokság negyeddöntőjében. Az ellenfelek alapján az is látszik, hogy a németek úgy mutatták a vb talán legmeggyőzőbb teljesítményét, hogy meglehetősen nehéz volt a sorsolásuk, még a csoportkör folyamán is. A csapat egyik nagy erőssége a Khedira, Schweinsteiger páros, akik azon kívül, hogy fedezetet nyújtanak a védelemnek, a támadásokat is jól segítik. De nagyszerűen teljesít az elmúlt bajnokságban gyatra Klose és Podolski is, ahogy a fiatal Müller és Özil is berobbant a köztudatba.

Nem véletlen, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány szerint csapata már azonos szinten helyezkedik el a spanyolokkal, ami két éve még nem feltétlenül volt elmondható. A mester dolgát egy eltiltás nehezíti, Thomas Müller nem játszhat, helyére Toni Kroos a legesélyesebb. A hírek szerint szükség esetén a kisebb sérüléssel bajlódó Cacau is bevethető lesz.

Spanyolország eddig elmaradt attól a szinttől, amit játékuktól oly sokan vártak a világbajnokság előtt. Paraguay ellen ugyan továbbjutottak a negyeddöntőben, az 1-0-s győzelemmel véget ért mérkőzés azonban a hiányosságokat is megmutatta: a támadások kevésbé „könnyedén” épülnek, mint korábban, Torres nagyon rossz formában van, és a védelem is képes megingásokra.

Az is igaz azonban, hogy Németország minden bizonnyal más típusú játékot fog játszani, mint Del Bosque csapatának eddigi, leginkább csak a védekezésre koncentráló ellenfelei. Hihetetlenül hangzik, de a spanyol válogatott legjobb eredménye a világbajnokságok történetében egy negyedik helyezés, még 1950-ből. A mostaniak ezt a rekordot már biztosan beállítják, mégis csalódás lenne számukra, ha a látszólag minden poszton jól ellátott, Európa-bajnok csapatuk csak megismételni tudná az elődök eredményét.

Könnyen lehet, hogy a szövetségi kapitány türelme lejárt Fernando Torres felé, a Liverpool támadója helyett David Silva vagy Cesc Fabregas kerülhet a kezdőcsapatba. Mondhatni, kellemes gondok…

Út az elődöntőig:

D-csoport:
Németország – Ausztrália 4-0
Németország – Szerbia 0-1
Ghána – Németország 0-1

Nyolcaddöntő:
Németország – Anglia 4-1

Negyeddöntő:
Argentína – Németország 0-4

H-csoport:
Spanyolország – Svájc 0-1
Spanyolország – Honduras 2-0
Chile – Spanyolország 1-2

Nyolcaddöntő:
Spanyolország – Portugália 1-0

Negyeddöntő:
Paraguay – Spanyolország 0-1

A mérkőzést a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik