Élet-Stílus

Schweinsteiger: Löw megkérdőjelezhetetlen

Bastian Schweinsteiger a németek megmondóembere a hollandok ellen már csak bayernes kollégái (Robben, Van Bommel) miatt is szívesen játszana. Interjú a középpályással.

Hogyan jellemezné ezt a fiatal csapatot?

Gondtalan, és kirobbanóan tehetséges. Ugyanakkor néhány olyan játékosokkal, akik tudják, hogyan kell kontrollálni a csapatot és a játékot. Azt gondolom senki nem képzelte ilyen jól megy majd minden, de elmondhatom ez a legjobb csapat, amiben valaha játszottam. Két meccsünk is nagyon kiélezett volt éppen ezért volt fontos, hogy azokon nagyon jól játszottunk. Ghána ellen nyernünk kellett, Anglia ellen pedig hatékonyak, összeszedettek voltunk.

Mi az edző szerepe a sikerben?

Löw megkérdőjelezhetetlen vezér. Minden meccsre ő és a stábja profi módon felkészül. Argentína ellen például pontosan meghatározták meddig engedhetjük az argentinokat játszani. Ezen túljutva agresszíven labdát kellett szereznünk, és ha lehetett gyorsan átjátszani az elöl lévőknek. Mindez két gólnál tökéletesen működött.

Mit érez a spanyol meccs előtt, a revans lehetőségét?

Természetesen. Kikaptunk a spanyoloktól az EB-döntőben tavalyelőtt. Közben persze elismerem, akkor jobbak voltak, mint mi. Nem voltunk 100 százalékosak azon a meccsen, de most nem érdekel minket más mint nyerni. Megnyerni a vb-t!

Ki és hogyan lesz képes megállítani Villát, Xabit, Iniestát?

Sokat változtunk két év alatt. Teljesen más focit játszunk most, ők meg ugyanazt. Jól lehet éppen nem játsszák annyira látványosan a focijukat, de eredményesek. A nagy csapatok mindig győznek, ha nem is szépen teszik. Szóval a világ legjobb csapata ellen kell játszanunk! De még ennek a csapatnak is vannak gyengeségei, amit mi ki is használhatunk. Megvertük az angolokat, az argentinokat, ha 100 százalékon teljesítünk szerdán, megverjük őket is.

Az eufória leírhatatlan már most is Németországban, pedig még nem nyertek semmit.

Ez nem így van. Elismernek és kedvelnek minket már most is. Az én célom mindig az, hogy az otthoniaknak örömet szerezzek, különösen a szurkolóinknak. Már most is hihetetlen, amit tőlük kapunk.

Korábbi helye szerint inkább támadót játszott, most pedig inkább emberfogóként jeleskedik, milyen változás ez?

Nem érzem szokatlannak, mert mindig is azt gondoltam ez az igazi helyem, a Bayernben ezen poszton azonban olyanok voltak eddig, mint Hargreaves vagy Jens Jeremies.

Argentína ellen játszott életében a legjobban?

Csak annyira, amennyire a csapat. Én magammal soha nem lennék tökéletesen elégedett, volt olyan helyzet valóban, amiről azt gondolom soha nem csinálnám jobban. De a célom közben, hogy trófeákat nyerjek. Ezért is mondom, hogy nem vagyok elégedett.

Mi a helyzet a Ballack-üggyel?

Egyfelől szörnyű, hogy megsérült a vb előtt. Másfelől viszont elképesztő látni, hogyan játszik a csapat nélküle is. Ugyanakkor ha köztük lenne, erősebbek lennénk, már csak a tapasztalata miatt is.

Tényleg holland gyökerei vannak?

Igen, a dédapám holland. Másfelől nagy rajongója vagyok van Bastennek. Egyébkét is elismerésre ország, amely mindig nagyszerű játékosokkal rendelkezett. A Bayernnél is látom milyenek ők. Van Bommel és Robben is fantasztikus, nagyon jó lenne ellenük játszani a döntőben.

Az interjú a goal.com-on jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik