Élet-Stílus

A finálé a tét az Eb-döntő visszavágóján

Az dél-afrikai vb elődöntőjének slágermérkőzésén Németország visszavághat Spanyolországnak a 2008-as Európa-bajnokság fináléjában elszenvedett egygólos vereségéért.

A német válogatott 12. alkalommal jutott elődöntőbe vb-n, és amennyiben az újabb akadályt is sikerrel veszi, úgy nyolcadszor léphet színre a fináléban, így egyedüli első lenne a vonatkozó rangsorban, amelyen jelenleg Brazíliával holtversenyben áll az élen.

Joachim Löw német szövetségi kapitány azok után is óvatos, hogy övéi a kieséses szakaszban egyenesen parádéztak, az angoloknak és az argentinoknak is négy-négy gólt rámoltak be, és a két meccsen csak egyet – legalább is egy megítéltet… – kaptak.

Klose vb-döntős és rekorder lehet (MTI/EPA)

Klose vb-döntős és rekorder lehet (MTI/EPA)

„Sokkal nehezebb lesz ellenük, mint volt az argentinokkal szemben volt. Spanyolország csapatát nem egyetlen Messi alkotja, hanem több ‘Messiből’ áll, s különösen támadásban van jó néhány olyan bevethető futballistája, aki egyedül is képes eldönteni egy meccset. Spanyolország nem Anglia, s nem is Argentína, melyek súlyos hibákat követtek el ellenünk. A spanyolok nagyon ritkán rontanak, s velünk szemben is csak akkor fognak, ha rá tudjuk kényszeríteni őket”- fejtegette Löw, aki a győztes csapaton ne változtass elvét vallaná, ha Thomas Müller nem lenne eltiltva, de mivel az ifjú titán sárga lapjai miatt nem játszhat, vélhetően a helyén a leverkuseni Toni Kroost dobja harcba.

Az eddig rendkívül egységes és magabiztos németek felkészülésébe két dolog is „berondított”. Az egyik Philipp Lahm nyilatkozta (a védő jövőben is csapatkapitány akar lenni), amely miatt a sérülés miatt szurkolóvá vált „vezér”, Michael Ballack, megsértődött és hazautazott. A másik, valamivel kisebb probléma, hogy a futballjós polip, a spanyolok továbbjutását jósolta a német szurkolók nagy bánatára, akik orákulumként tisztelték az eddigi valamennyi német vonatkozású mérkőzés végkimenetelét eltaláló tengeri állatot.

A szerdai elődöntő két szereplője a múltban 20-szor mérkőzött egymással, s hat döntetlen mellett nyolc német és hat spanyol siker született. A legutolsó két meccset a spanyolok nyerték, akik 2003-ban 3-1-re győztek, a 2008-as Európa-bajnokság döntőjében pedig 1-0-ra – a Dél-Afrikában eddig gólképtelen Fernando Torres révén.

A spanyolok eddig valamivel a várakozások alatt teljesítettek, de erejüket jelzi, hogy így is négy közé jutottak, s magabiztosan várják az újabb csatát, amelynek megnyerésével történelmet írhatnak, hiszen korábban soha nem szerepeltek világbajnoki döntőben.

„Nyílt és akciódús mérkőzést várok, mivel a németek is a gyors támadófutballt játsszák, az offenzív stílust képviselik” – mondta Vicente Del Bosque szövetségi kapitány.

„Nagyon erős csapat, vélhetően a mezőny jelenlegi legjobbja. Gyors és kiválóan kontrázik, de a védekezése is kiváló” – dicsérte az ellenfelet Cesc Fabregas, aki bár a vállát fájlalja, fájdalomcsillapítókkal, beinjekciózva is kész vállalni az elődöntőt.

David Villánban bízhatnak a spanyolok - a csatár öt gólnál tart (MTI/EPA)

David Villában bízhatnak a spanyolok – a csatár öt gólnál tart (MTI/EPA)

A német-spanyol elődöntő akár az ötgólos David Villa és az ugyancsak nagyszerű formában lévő, eddig négyszer eredményes Miroslav Kolse különcsatáját is hozhatja. A német csatár újabb góllal a vb-örökranglista élére ugorhat, merthogy jelenleg 14 góljával a második 15-ig jutott brazil Ronaldo mögött. A Bayern csatárát ugyanakkor nem érdeklik a rekordok, mint mondta, a vb-trófeáért cserébe bármelyik találatáról lemondana.

A német világbajnoki győzelem nem is elképzelhetetlen, de ahhoz a jelen esetben kemény spanyolfalon kellene valahogy túlverekednie magát Löw legénységének. S ez nem könnyű…

Elődöntő:
Németország-Spanyolország, 20:30
Durban, Moses Mabhida Stadion, v.: Kassai Viktor
A várható kezdőcsapatok
Németország: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng – Khedira, Schweinsteiger – Kroos, Özil, Podolski – Klose
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Busquets, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta – Fernando Torres, Villa

A két csapat eddigi mérkőzései a dél-afrikai vb-n
Németország:
Németország-Ausztrália 4-0 (csoportmérkőzés)
Szerbia-Németország 1-0 (csoportmérkőzés)
Németország-Ghána 1-0 (csoportmérkőzés)
Németország-Anglia 4-1 (nyolcaddöntő)
Németország-Argentína 4-0 (negyeddöntő)

Spanyolország:
Svájc-Spanyolország 1-0 (csoportmérkőzés)
Spanyolország-Honduras 2-0 (csoportmérkőzés)
Spanyolország-Chile 2-1 (csoportmérkőzés)
Spanyolország-Portugália 1-0 (nyolcaddöntő)
Spanyolország-Paraguay 1-0 (negyeddöntő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik