Élet-Stílus

Szerdán indul a pamplonai bikafuttatás

Minden évben százak sérülnek meg, az állatvédők már régóta támadják, a "futás a halállal" mégis vakmerő résztvevők ezreit vonzza a pamplonai bikafuttatásra.

“A bikafuttatás nagyon veszélyes. A bika megölhet” – hívják fel a figyelmet spanyolul és angolul szórólapokon Pamplomában. A szerdán kezdődő bikafuttatás sok résztvevője azonban elengedi füle mellett a figyelmeztetést. Minden évben több száz sérültje van a rendezvénynek.

Botcsinálta torreádorokból, akiket a helyiek csak “patas” (tökkelütöttek) néven emlegetnek, sok van a város védőszentje, San Fermín tiszteletére tartott, kilencnapos népünnepélyen. A bikafuttatást Ernest Hemingway tette világhírűvé Fiesta című regényében, napjainkban pedig már tömeglátványosság, amely minden évben csaknem egymillió látogatót vonz, és 74 millió euróval (több mint 21 milliárd forinttal) gyarapítja a város kasszáját.

Éppen ettől a tolongástól veszélyes az “encierros” (bikafuttatás): a tömegben akár 4000 futó is akadályozza egymást és bukhat fel. “Ha elesel, maradj fekve, amíg a csorda el nem vonul” – tanácsolják a szórólapon. Ha valaki ugyanis idő előtt feltápászkodik, hátulról akár egy 600 kilogrammos kolosszus is belerohanhat. A 825 méter hosszú útvonalon megállni sem szabad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik