Élet-Stílus

Kokó a MOB-elnökségre készül

Kovács „Kokó” István a Magyar Olimpiai Bizottság élére állna Schmitt Pál lemondása után. Ahhoz, hogy valaki ezt a posztot betöltse, a MOB tagjának kell lennie, illetve két, szintén bizottsági tag ajánlásával kell rendelkeznie. A sportolónak máris számos támogatója van, ő pedig szívügyének érzi a magyar sportért való küzdelmet.

Sportolóként nagy sikereket ért el, miért fontos Önnek, hogy a másik oldalon folytassa tovább?

Én minden formában, feladatkörben szeretnék tenni a magyar sportért. Aki ebben élte az életét, az nehezen emészti meg a jelen kor történéseit. Az élsportban, a testnevelésben körülbelül húsz éves lemaradásban vagyunk. A világon mindenhol pozitív irányban fejlődik a sportélet, nálunk inkább visszafelé. Már szinte csak a múltjából él a magyar sport, a régi szakemberekből, sikerekből. Én nem tudom elképzelni azt, hogy ne legyenek magyar sportsikerek és egészséges emberek, hogy a fiatalok ne sportoljanak.

Milyen intézkedéseket tenne elnökké választásának esetén?

Dunát lehetne rekeszteni a feladatokkal! Azzal ellentétben amit sokan gondolnak, és amire sokan hivatkoznak is, a változások korántsem csak a pénz függvényei. A belefektetett munkán múlik, hogy jó szakemberekre, megfelelő nevelésre, és ideális helyzetben lévő sportegészségügyre számíthassunk.

Megválasztása esetén támogatná a budapesti olimpia gondolatát?

A MOB kiáll emellett az elképzelés mellett, de azzal is tisztában vagyunk, hogy nem ez az első megoldandó feladat. A „saját” olimpiáig újra meg kell erősíteni a magyar sportot, illetve megfelelő gazdasági feltételekre is szükség van. Annyira megerősödni talán sosem sikerül újra, mint régen, amikor egy olimpiáról 10-20 arannyal távoztunk, mert már az egész világ ott van, durvul a verseny, és ez nagyban nehezíti a helyzetünket. Vannak országok, ahol egy sportágat annyian űznek, mint ahányan nálunk összesen sportolnak. Ettől függetlenül bőven vár ránk teendő.

A sport a hosszú távú gondolkozásról szól, és szólt mindig is. Fontos, hogy az utánpótlásban áttörő sikerek szülessenek, nagy mennyiségű fiatal legyen az élsportban – ekkor lehet olimpián gondolkozni. Jelenleg ugyanazok az arcok vannak mindenhol, kevés az újonnan kinevelt fiatal. Pedig ha száz gyerek sportol, abból kb. egy lesz bajnok, ha ezer, akkor tíz, ezért is lenne fontos, hogy minél többen sportoljanak. Meg egyébként is nagyon fontos, hogy a mozgás életmóddá váljon, és nem csak az élsportolók esetében.

Kokó a MOB-elnökségre készül 1

Mit jelent Önnek tervei szempontjából az, hogy a sportállamtitkárság élére az olimpia bajnok Czene Attila került?

Attilával egyszerre lettünk olimpiai bajnokok Atlantában, sőt, ő a kisfiam keresztapja is. Azt gondolom, hogy remekül tudnánk együttműködni annak érdekében, hogy kialakuljon végre egy olyan helyzet, amelyben az állam segíti a sportot egy egészséges, sportszerető nemzet kinevelésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik