Élet-Stílus

Foci vb, elődöntő: Ki töri meg a csendet?

Uruguay 60, Hollandia 32 éve szerepelt utoljára világbajnoki döntőben. Este eldől, melyikük örülhet újra.

Négy mérkőzés van hátra a világbajnokság küzdelmeiből, ma és holnap a két elődöntőt rendezik, szombaton a bronzmérkőzésre, vasárnap pedig a döntőre kerül sor. Ma este az Uruguay-Hollandia párosítású elődöntőben két kis ország, két nagy múltú válogatottja találkozik.

A kétszeres világbajnok dél-amerikaiak már régen nem kerültek a döntő közelébe, de az Oranje is legutóbb 1978-ban jutott el a fináléig, amit aztán elvesztett. Bár előzetesen legfeljebb csak a hollandokat sorolták az esélyesek közé, a torna ezen szakaszában már nehezen lehet csalódás nélkül elveszíteni egy mérkőzést, hiszen hatalmas lehetőség áll a csapatok előtt.

Vigaszt mindössze az jelenthet, hogy a vesztes alakulatnak sem kell még hazautaznia, hiszen megküzdhet a bronzéremért. A győztes vasárnap este Johannesburgban már a világbajnoki trófea elhódításáért lép pályára.

20:30 Uruguay-Hollandia, Fokváros

Uruguay sokat várt rá, hogy kétszeres világbajnokként ismét legalább a torna legjobb négy csapata közé jusson, hiszen legutóbb 1970-ben volt elődöntős az 1930-ban és 1950-ben világbajnok válogatott.

A Celeste veretlen az idei világbajnokságon, legutóbb viszont meglehetősen közel került hozzá, hogy elbúcsúzzon álmaitól: a Ghána elleni negyeddöntő hosszabbításának utolsó percében Luis Suarez kézzel hárította a gólba tartó labdát, de a megítélt büntetőt az afrikai csapat kihagyta, így szinte a sírból jött vissza az esély Forlanék számára. Ahogy ilyenkor már csak lenni szokott, Uruguay ez után jobban bírta a tizenegyeseket, így bejutott az elődöntőbe.

Nem véletlen, hogy Suarez már saját magának tulajdonítja „Isten kezét”, mindenesetre az Ajax csatára ma lábával sem segítheti válogatottját, hiszen egy mérkőzéses eltiltását tölti. Oscar Tabáreznek amúgy sincs könnyű dolga, a védelemből Lugano és Godín játéka is kérdéses sérülés miatt, Lodeiro minden bizonnyal nem épül fel a mérkőzésre, Suarez és Fucile pedig eltiltott. A hátul jól szervezett, elől pedig Forlan vezetésével veszélyes támadásokra képes együttest azonban így sem szabad leírni.

Hollandia két ezüstérme mellett még soha nem nyert világbajnokságot, most azonban reális eséllyel pályázhatnak a trófeára. Bár a Brazília elleni negyeddöntőjük első félidejében úgy tűnt, hogy Robbenék már a legjobb nyolc között búcsúzhatnak, a második félidőben Sneijder vezetésével sikerült megfordítaniuk az eredményt a meglepett és idegessé váló ellenfelük ellen.

Bert van Marwijk szövetségi kapitány szerint egy ilyen nagy győzelem után nem könnyű mentálisan újra felpörögni, és szavaiból az derült ki, leginkább az elbizakodott hozzáállástól félti csapatát. Szerinte csapata még nem érte el a célját, folyamatosan jól kell teljesíteni ahhoz, hogy világbajnokok lehessenek. Ezzel nem is lehet vitatkozni, de az Oranje számára eddig sem volt gond a folyamatossággal: világbajnoki selejtezőinek összes mérkőzését megnyerték, a magán a tornán pedig – igaz, nem mindenkit elbűvölő játékkal – szintén nem hibáztak még. Ma azonban egyetlen botlás is az „aranyremények” végét jelentheti.

A hírek szerint Van Persie sérülése rendbe jön a kezdésre, és Mathijsen is visszaveheti helyét a csapatban. Eltiltott viszont Van der Wiel és De Jong, őket Boulahrouz és De Zeeuw helyettesítheti a kezdő 11-ben.

Út az elődöntőig:

A-csoport:
Uruguay – Franciaország 0-0
Dél-Afrika – Uruguay 0-3
Mexikó – Uruguay 0-1

Nyolcaddöntő:
Uruguay – Dél-Korea 2-1

Negyeddöntő:
Uruguay – Ghána 1-1, tizenegyesekkel 4-2

E-csoport:
Hollandia – Dánia 2-0
Hollandia – Japán 1-0
Kamerun – Hollandia 1-2

Nyolcaddöntő:
Hollandia – Szlovákia 2-1

Negyeddöntő:
Hollandia – Brazília 2-1

A mérkőzést a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik