Élet-Stílus

Ezeréves ürüléket mutattak be

Egy középkori fesztivál keretében mutatták be az ezer esztendős végterméket, amelyet egy középkori utazó pottyantott az akkori kereskedelmi út mellett egy gödörbe.

Az évezredes fekáliára még 1991-ben bukkantak Gloucesterben, egy autóparkoló építésekor. A helyszínen a középkorban út vezetett keresztül, s az ürüléket egy néhai gödör alján fedezték fel, amelyet a feltételezések szerint még az angolszász időkben áshattak ki – olvasható a BBC hírei között.

A tudósok sokat spekuláltak azon, hogy hogyan is kerülhetett a gödörbe a “lelet”. Nagy valószínűséggel egy, az úton haladó személyre jött rá a szükség, s mivel ezer évvel ezelőtt aligha léteztek nyilvános illemhelyek, az illető a közelben talált gödörnek megörülve könnyített magán.
Előkerülése óta az ezeréves ürülék majd két évtizede a gloucesteri városi múzeum raktárában rejtőzködött, azóta csupán egyszer mutatták be – júniusban egy tudományos fesztiválon szerepelt, ahol tizenegyezer látogató volt kíváncsi a szokatlan kiállítási tárgyra. Az angolszász időkből származó fekália olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy a középkori fesztiválon is bemutatják Tewkesburyben e hétvégén.

A fesztivál után a tudósok elemzik majd a leletet, hiszen ebből megtudhatják, hogy mivel táplálkoztak és milyen volt az egészségi állapota az angolszász idők lakosságának. A fekália nem kerül azonban vissza a raktárba, a gloucesteri múzeum jövő áprilisában megnyíló új kiállítási csarnokában lesz “bérelt” helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik