Élet-Stílus

Nem mindenkiből lesz erőszakos részeg

Bár alkohol hatására bárkiből előbújhat az erőszakos énje, skandináv kutatók szerint erre azoknak van nagyobb esélye, akik amúgy hajlamosak magukba fojtani az érzéseiket.

Azt már korábbi kutatások is egyértelműen bebizonyították, hogy az erőszakos viselkedés és az alkohol között szoros a kapcsolat. A vizsgálatoknak azonban volt gyenge pontja is, méghozzá, hogy rövid idő alatt, laboratóriumi körülmények között végezték, ami nem feltétlenül tükrözi a valódi részegséget.

A hosszú távú vizsgálatok során közel 3000 norvég kamaszt és felnőttet kérdeztek meg, két alkalommal. A kérdőívben a részegség és az erőszakos viselkedés gyakoriságára kérdeztek rá, illetve megpróbálták kideríteni azt is, hogy mennyire hajlamos a válaszadó érzelmei elfojtására. A válaszokból a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy azok, akik a mindennapok során hajlamosak elfojtani érzéseiket egyrészt nagyobb valószínűséggel rúgtak be, másrészt könnyebben sodródtak verekedésbe is.

A kutatók szerint ez azért lehet, mert az alkoholfogyasztás az önuralom elvesztését eredményezi, a magukba forduló emberek viszont rengeteg energiát fordítanak a mindennapjaikban arra, hogy uralkodjanak az érzelmeiken és az indulataikon is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik