Élet-Stílus

Chavanel nyert, sztrájkolt a mezőny

A nagy szökőként ismert francia Sylvain Chavanel nyerte a Tour esővel és bukásokkal tarkított 2. szakaszát, s ezzel az összetettben is élre állt. Az esélyesek közül a luxemburgi Schleck-fivérek alaposan megizzadtak.

Sylvain Chavanel először 2008-ban aratott részsikert a Touron, a mostani volt a második diadala. A 31 esztendős kerekes annak ellenére tekert merészen a síkos útvonalon, hogy áprilisban az ugyanitt rendezett Liège-Bastogne-Liège versenyen koponyacsont-repedést szenvedett egy bukás eredményeként. A francia már a szakasz elején meglépett egy nyolcfős csoport tagjaként, a táv utolsó harmadától viszont egyedül pedálozott tovább.

Az eső sokakat megtréfált a 4. és 3. kategóriájú emelkedőkön átívelő, nehéz etapon, s az egyik tömegbalesetben komolyan megsérült a tavalyi második helyezett Andy Schleck. A Saxo Bank 25 esztendős luxemburgi bringása a televíziós felvételek tanúsága szerint vérző karral is folytatni tudta a versenyt, miután megkapta dán csapattársa, Matti Breschel kerékpárját.

Az utolsó előtti, 509 méteres Stockeu Pass ereszkedőjén az ifjabb Schleck mellett Lance Armstrong (RadioShack) és Christian Vande Velde (Garmin) is bukott a nem kellően megtisztított, olajos aszfalton. A két amerikai közül utóbbi járt rosszabbul, hisz a mezőny után ért célba, így alaposan visszaesett az összetettben.

A Cancellara vezette sztrájk a befutónál (MTI/EPA)

A Cancellara vezette sztrájk a befutónál (MTI/EPA)

A címvédő spanyol Alberto Contador megúszta az ütközéseket, de a végére – hála a mezőnyt Schleck miatt visszafogó, s így sárga trikóját elvesztő svájci Fabio Cancellara taktikájának – két legfőbb riválisa, Armstrong, illetve később a német Jens Voigt által „húzott”, 4:20-as hátrányt ledolgozó két Schleck is felért a mezőnyre.

A győztes mögött majd négyperces hátránnyal célba érő boly ezúttal nem hajrázott a célegyenesben – a kerekesek mindezt protestként tették az első két nap nem kellőképpen biztonságos – szűk utcák, olajfoltos aszfalt – körülményei miatt.

97. Tour de france

2. szakasz, Brüsszel-Spa (201 km):
1. Sylvain Chavanel (francia, Quick Step) 4:40:48
2. Maxime Bouet (francia, AG2R) +3:56
3. Fabian Wegmann (német, Milram) +3:56
Az összetettben:
1. Chavanel 10:01:25
2. Fabian Cancellara (svájci, Saxo) +2:57
3. Tony Martin (német, Columbia) +3:07
Kedden a Wanze és Arenberg Porte du Hainaut közötti, 213 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik