Élet-Stílus

A németek Argentínát is kiütötték

Diego Maradona, az argentin válogatott szövetségi kapitánya a szombati mérkőzés előtt teljesen biztos volt együttese sikerében, ezzel szemben Németország már a harmadik percben megszerezte a vezetést, miután Schweinsteiger baloldali szabadrúgása után Müller közelről a kapuba sodorta a labdát. Sajnálhatják a németek, hogy az ifjú titán később egy – vitatható – sárga lapot is összeszedett, így kihagyja vb-elődöntőt.

Az argentinoknak tíz perc alatt kiheverték a pofont, a folytatásban többet birtokolták a labdát, mezőnyfölénybe kerültek, a befejezéseknél azonban pontatlanok voltak, és az ötlet is hiányzott a támadásikból. Így hiába szorongattak, csupán egy lesgólt tudtak összehozni. Ez persze a rendkívül szervezett német védelem dicsérete is egyben.

GALÉRIA

GALÉRIA

A németek talán túlságosan is óvatosak voltak, csak ritkán merészkedtek előre, de egy kontra során Klose így is könnyen megduplázhatta volna az előnyt, ha 10 méterről nem a léc fölé, hanem lejjebb küldi a labdát; később aztán Podolskinak is akadt ígéretes lövése.

A szünet után az argentinok a kapujuk elé szögezték a németeket, Di María már közel járt a gólhoz, labdája azonban kevéssel elkerülte a jobb felső sarkot. A Löw-csapat érezve a veszélyt, néhány perc elteltével feljebb tolta a védekezését, igyekezett tartani a labdát, ezzel megváltozott játék képe, egycsapásra kiegyenlítetlenebbé vált a találkozó, amely tulajdonképpen a 67. percben dőlt el – a továbbjutással együtt.

Müller a földön csücsülve, pókfocizva passzolt Podolskihoz, akinek a pontos átadását a 100. válogatott mérkőzését játszó Klose váltotta gólra két méterről. Az argentin csapat mindent egy lapra feltéve, de kevés hittel ment előre, és erre alaposan ráfizetett.

Az angolok elleni nyolcaddöntőhöz hasonlóan a németek nem feltétlenül vezettek kontrákat, ha megszerezték a labdát, igyekeztek megbecsülni, és ha olykor mégis megindultak, akkor újabb gól született. A 74. percben Schweinsteiger bolondot csinált a bal oldalon az argentin védelemből, s mivel pontosan játszott középre, a szöglet után fent maradó Friedrichnek már igazán nem volt nehéz dolga. A kiesés szakaszban a németek mindkét meccsükön négy gólt szereztek, s mindig akadt köztük egy duplázó. Ezúttal Klose volt az, Özil beívelését követően kapásból lőtt a jobb alsó sarokba.

Németország fiatal válogatottja teljesen megérdemelten jutott tovább (az elődöntőben vagy Paraguayjal, vagy Spanyolországgal találkozik majd), Argentína pedig úgy intett búcsút a dél-afrikai vb-nek, hogy legnagyobb sztárja, Messi egyetlen gólt sem szerzett.

A világ legjobbja most is hiába igyekezett – neki is meg kell hajolni a Nationalelf előtt.

Nyilatkozatok

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya:
„Igazi bajnokhoz méltó teljesítményt nyújtott a csapat, mindenki elképzelhetetlennek tartott volna egy ilyen különbségű sikert. Messi alig jutott labdához, folyton ketten-hárman fogtuk, ráadásul szabálytalanságok nélkül semlegesítettük őt. A mai meccsen középpályássor és Klose is világklasszisként játszott. Bejutottunk a négy közé, de oda is tartozunk. A kezünkben a lehetőség, hogy valami igazán nagyot alakítsunk!”

Miroslav Klose, a németek támadója:
„Le a kalappal a fiúk előtt, akik Anglia után Argentína ellen is igazi csapatként küzdöttek. Az elődöntő volt a kitűzött cél, innentől már minden csak hab a tortán.”

Diego Maradona, az argentinok szövetségi kapitánya:
„Életem legsúlyosabb veresége ez a mostani, véget ért egy álom. Nem voltunk kreatívak a pályán. Nem tudok mit mondani a folytatásról, először egyeztetnem kell a családommal és a játékosokkal. Szeretném, ha ismét felvirágozna az argentin futball.”

Carlos Tévez, az argentinok csatára:
„Végtelenül szomorú vagyok, hogy így kikaptunk. Szeretnék mihamarabb hazamenni.”


Negyeddöntő:
Németország-Argentína 4-0 (1-0) – percről percre
Fokváros, Zöld Pont Stadion, 64 100 néző, v.: Irmatov (üzbég)
Gól: Müller (3.), Klose (68., 89.), Friedrich (74.)
Sárga lap: Müller (35.), illetve Otamendi (11.), Mascherano (80.)
Németország: Neuer – Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng (Jansen, 72.) – Khedira (Kroos, 77.), Schweinsteiger – Müller (Trochowski, 84.), Özil, Podolski – Klose
Argentína: Romero – Otamendi (Pastore, 70.) Demichelis, Burdisso, Heinze – Mascherano, Maxi Rodriguez, Di María ( Agüero, 75.) – Messi, Tévez, Higuaín

Ajánlott videó

Olvasói sztorik