Élet-Stílus

Egy szuperalakulat búcsúzik ma

Két nagyágyú és kiváló formát mutató csapat Németország és Argentína csap össze szombaton a vb-elődöntőbe jutásért, megjósolhatatlan eredménnyel. A másik ágon a gyenge rajt után nagyszerűen játszó spanyolok az egyre kevésebb focit mutató Parguay ellen számíthatnak küzdelmes meccsre.

Nagy csaták és komoly ellentétek jellemezték korábban a labdarúgás két nagyhatalmának, Németországnak és Argentínának a világbajnoki meccseit, s a jelek arra utalnak, hogy szombati negyeddöntőjükön is hasonlóra lehet számítani a fokvárosi Zöld Pont Stadionban. Az Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatottnak az a feladata, hogy az ország történetében először a negyeddöntőből verekedje be magát a legjobb négy közé világbajnokságon, ugyanis ez korábban még sohasem sikerült.

“Nincs bennük tisztelet. Ilyen a mentalitásuk, s nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk” – mondta Bastian Schweinsteiger, a német válogatott egyik legjobbja, de a csapatkapitány, Philipp Lahm sem finomkodott, amikor az ellenfélről kérdezték az újságírók: “Nagyon temperamentumosak, és nem tudnak veszíteni.”

A fiatal német csapat tagjainak meglepően kemény szavai jól mutatják, hogy Joachim Löw együttesében senki nem felejtette el a négy évvel korábbi eseményeket, amikor szintén a negyeddöntőben találkozott a két gárda, s a büntetőrúgásokkal kiharcolt német győzelem verekedésbe torkollott.
Az argentinoknak úgy tűnik, kifejezetten jól jött a két német futballista kirohanása, legalábbis Diego Maradona szövetségi kapitány mindkettőjüknek – érezhetően élvezettel – “odaszúrt” egyet-egyet egy televíziós interjú során.
Egy szuperalakulat búcsúzik ma 1“Mi a baj Schweinsteiger, csak nem vagy ideges? – tette fel a kérdést nevetve a média első számú kedvence, aki 1986-ban és 1990-ben is a németek ellen játszott világbajnoki döntő legnagyobb sztárja volt. – Ezek a fiúk azt hiszik, hogy most majd a pályán elégtételt vesznek a 2006-os botrányért. Őszintén szólva egyáltalán nem érdekel, mit mondanak, nem zavar.”

A csapatok összeállításánál Maradonának és Löwnek sincsenek igazán nagy problémái. Az eddig százszázalékos dél-amerikai együttesben kisebb riadalmat okozott ugyan, hogy Lionel Messi megfázás miatt nem edzhetett csütörtökön, de a csapatorvos gyorsan igyekezett leszögezni, hogy semmi komoly baja nincs a jelenleg a világ legjobb játékosának tartott támadónak.

A német együttesben minden bizonnyal szombaton sem játszhat Cacau, s ugyan Lukas Podolski és – a vb-n remek formában futballozó – Mesut Özil sem tréningezett csütörtökön, őket szinte biztosan nem kell majd nélkülöznie a csapatnak. A párharc továbbjutója a spanyol-paraguayi negyeddöntő győztesével találkozik majd a legjobb négy között.

Első hallásra meglepő lehet, de az Európa-bajnok spanyol labdarúgó-válogatottnak az a feladata, hogy az ország történetében először a negyeddöntőből verekedje be magát a legjobb négy közé világbajnokságon, ugyanis ez korábban még sohasem sikerült. Vicente del Bosque egyre jobb formába lendülő csapatának ehhez tulajdonképpen bravúrt sem kell bemutatnia, csak az esélyeknek megfelelően le kell győznie Paraguay együttesét szombat este Johannesburgban.

“Tudjuk, hogy jó formában vagyunk – mondta sajtótájékoztatóján a szakvezető. – Több mint 30 napja vagyunk együtt, s minden játékos azt szeretné, hogy most történelmet írjunk.” A szakvezető dicsérte a dél-amerikai riválist, s nem volt hajlandó kijelenteni még csak azt sem, hogy tanítványai esélyesebbek lennének, igaz, azt megjegyezte, előny a számukra, hogy a csoportkörben a mostani riválishoz nagyon hasonló stílusban játszó Chilével találkoztak.

Egy szuperalakulat búcsúzik ma 1“Paraguay a többi dél-amerikai csapathoz hasonlóan nagyon karakteres együttes, olyan játékosokkal, akik nagy nyomást tudnak kifejteni, és valamennyien pontosan tisztában vannak a feladatukkal a pályán” – jellemezte az ellenfelét a tréner.

A spanyoloknak ez lesz az ötödik vb-negyeddöntőjük, 1934-ben és 1994-ben az olaszok, 1986-ban a belgák, 2002-ben pedig a dél-koreaiak állították meg őket. Történetük egyetlen elődöntőjét 1950-ben vívták, ám a mindössze 13 csapatot felvonultató tornán a csoportkörből jutottak egyből a négy közé az együttesek.

A már a nyolc közé kerüléssel az ország történetének legjobb eredményét elérő paraguayiak legnagyobb erőssége a kiváló védekezés. Hálójuk a legutóbbi három meccsen érintetlen maradt, így a japánok elleni, büntetőpárbajban megnyert nyolcaddöntőt is kapott gól nélkül zárták. Nyilatkozataik alapján pedig egyértelmű, hogy most is a stabilitásra fognak törekedni.

“Jó mérkőzés lesz, két ellentétes stílusú csapat csatája, mert ők támadni fognak, mi pedig arra törekszünk majd, hogy megállítsuk őket, s az adódó lehetőségeinket kihasználjuk” – nyilatkozta Justo Villar kapus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik