Élet-Stílus

Drámai módon ért véget Afrika álma

Nem jutott a négy közé Ghána a dél-afrikai labdarúgó vb-n. Uruguay tizenegyesekkel verte az afrikai csapatot. A dél-amerikai csapatra a brazilverő hollandok várnak.

Amiben egész Afrika reménykedett továbbra is várat magára. Nem sikerült a legjobb négy csapat közé kerülnie afrikai válogatottnak világbajnokságon.

A körülmény, ahogyan mindez történt egy egészen más történet. Egy dráma, amely csak a fociban szokott megtörténni. Két csapat közül az egyik, jelen esetben Ghána a hosszabbítás utolsó percében büntetőhöz jut, egy kezezés révén, miközben a játékos, csak így menthette meg csapatát a biztos góltól. És az élet forgatókönyvében most úgy szerepelt, hogy ne ezen múljon, hanem egy “igazságosabb” tizenegyespárbajon. Ahol Ghána alulmaradt.

Tényszerűen: Uruguay jutott másodikként a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, miután a péntek esti negyeddöntőben 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel 4-2-re nyert Ghána ellen.

Az első félidő hosszabbításában Sulley Muntari szerzett vezetést az afrikai gárdának, majd Diego Forlán egyenlített az 55. percben szabadrúgásból. Noha az iram magas volt, helyzetek adódtak, az eredmény már nem változott. A hosszabbítás drámai pillanatokkal ért véget, ugyanis a 122. percben Gyan – aki eddig a vb-n két büntetőt értékesített – 11-est rúghatott, miután a csatár Suarez kézzel hárított. Gyan ezúttal a sorsdöntő pillanatban a keresztlécre bombázott.

Galéria - a meccs jelenete volt Suarezé (mti)

Galéria – a meccs jelenete volt Suarezé (mti)

Az 1930-ban és 1950-ben világbajnok Uruguaynak az 1970-es elődöntő óta ez a legjobb vb-szereplése. Ghána búcsújával ugyanakkor afrikai gárda továbbra sem tudott a legjobb négy közé kerülni a vb-k történetében. 1990-ben Kamerun, 2002-ben pedig Szenegál búcsúzott a legjobb nyolc között. Uruguay a keddi elődöntőben Hollandiával találkozik.

Uruguay-Ghána 1-1 (0-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel: 4-2
Hollandia-Brazília 2-1 (0-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik