Élet-Stílus

Új csillagok a vb-n

Minden világbajnokság igazán izgalmas velejárója egy-egy új játékos feltűnése, egy szupertehetségé, aki eddig még nem tette le névjegyét valamelyik agyonsztárolt klubcsapatban. Íme, egy rövid lista róluk.

Fabio Coentrao (Portugália, Benfica)
Bár a portugálok kiestek, markáns nyomokat hagytak maguk után. Egy meglepetésembert, például. Coentrao korábban balszélsőt játszott csapataiban, azonban idén a Benficában hátrébb, a védősorba szorult, de még onnan is kamatoztatta támadó képességeit. A 23 éves játékos, aki egy Bosznia elleni vb-pótselejtezős ki-ki meccsen mutatkozott be a nemzeti csapatban, a vb-n bizonyította, hogy sokáig alapember lehet a válogatottban.

Új csillagok a vb-n 1A vb kezdete óta sok nagy klubbal hírbe hozták, a Real Madrid, a Juventus vagy a Bayern München tűnt lehetséges állomáshelynek. Joggal, hiszen Coentrao több poszton is bevethető, rendkívül dinamikusan, ám durva megmozdulások nélkül játszik. Ha valaki mégis szeretné megszerezni, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, egyesülete ugyanis 30 millió euróban határozta meg a kivásárlási árát.

Eljero Elia (Hollandia, Hamburg)
Elia a klasszikus, vonal melletti balszélső. Villámgyors, fantasztikusan cselez, és addig, amíg Robben nem tudott játszani sérülése miatt, csereként beállva is maradandót alkotott. Első vb-meccsén, Dánia ellen például az első labdaérintése olyan volt, hogy azután folyamatosan azt vártuk, hogy hozzá kerüljön a labda. Váratlan húzásaira nehéz felkészülni.
Új csillagok a vb-n 1
A múlt nyáron, amikor a fiatal holland a németalföldieket előszeretettel gyűjtő – korábban Van der Vaartot, De Jongot, jelenleg Mathijsent, Castelent és Van Nistelrooyt alkalmazó – Hamburgba igazolt, sokan furcsán néztek. Mivel az észak-németek jövőre nem szerepelnek a nemzetközi porondon, elképzelhető, hogy a fiatal szélső távozik. Elia egyelőre állítja, maradna a Bundesligában. Érdekesség, tiniként 2002-ben kipróbálta az Ajax, de inkább lemondott róla. Most annyira bánják, hogy le akarták igazolni.

Andre Ayew (Ghána, Marseille)
A ghánai legenda Abedi Pelé gyermeke. Az afrikaiak korosztályos válogatottja a tavalyi egyiptomi U20-as vb-n az elődöntőben éppen a magyar csapatot győzte le. Az akkori hősök egyike az elmúlt szezont a francia második ligában töltötte, kölcsönben. Ha már ott járt, sokat tett azért, hogy a legalacsonyabb költségvetéssel rendelkező Arles-Avignon kiharcolja a feljutást az első ligába.

Új csillagok a vb-n 1A jövőre anyaegyesületébe visszatérő szélső a Marseille-ben segíthet Didier Dechapms csapatán. Ha ezen a szinten is folyamatosan bizonyítani tudja tehetségét, akkor nagy fogás lehet – bármilyen sztáralakulat számára.

Mesut Özil (Németország,Werder Bremen)
Ha a németek így haladnak, és Özil így játszik, ő lehet a vb abszolút szupersztárja. Az egyáltalán nem darabos német stílust képviselő, harmadik generációs török származású karmesterre már az U-21-es Eb-n felfigyeltek a szakemberek. A Werder Bremen csapatában játszva az idén német kupadöntőig jutott egy korántsem acélos csapattal, és a bajnokságban is BL-szereplést érően végzett. A legfontosabb azonban, hogy simán pótolta a Juventushoz igazolt, korábbi brémai ász Diegót.

Új csillagok a vb-n 1Luis Suarez (Uruguay, Ajax)
A holland Ajaxban eddigi három éve alatt 49 gólt tudhat magáénak. Egy olyan sorozat is áll a szám mögött, mint az idei szezonban villantott 24 meccs/24 gól. A csatár a pálya mindkét oldalán képes alkotni, akár szélről indulva, akár belső poszton is megállja a helyét. A játékosra fel is figyeltek az angol csapatok, de még a Barcelonával is hírbe hozták.

Új csillagok a vb-n 1A nyolcaddöntőben Dél-Korea ellen meg is csillantott valamit képességéből, de Mexikó ellen sem vallott szégyent. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy általában jó üzletet hoz egyesületeinek. A Groningen 500 ezer euróért vette meg a Nacionaltól, majd egy évvel később már ötmillióért adta el az Ajaxnak.

Gervinho (Elefántcsontpart, Lille)
A fiatalember valójában Yao Kouassi néven született, ám egy edzője brazilos stílusa miatt ráaggatta a Gervinho nevet. Miután Drogba két héttel a vb előtt lesérült, a halálcsoport erőviszonyai átrendeződtek. A legnagyobb sztárjuk hiányában az „elefántok” szenvedtek, azonban csapatának gyengécske szereplése ellenére Gervinho ragyogott. Az ügyes jobboldali támadót régóta szeretnék az angol élvonalba csábítani, azonban ő mégis francia Lille-t erősíti: 6,5 millió fontért. Pedig az Arsenal tárt karokkal várná. A portugálok elleni, első csoportmeccsen szinte kizárólag a fonott hajú csatár mutatott valamit, majd Észak-Korea ellen be is talált.

Új csillagok a vb-n 1

Kejszuke Honda (Japán, CSZKA Moszkva)
Kejszuke Honda nem annyira ismeretlenségével hódít, hanem azzal, hogy igazolta jó hírét. A vb-n a dánok ellen mutatta meg leginkább képességeit. Hatalmas szabadrúgás-gólt és több olyan egyéni megoldást mutatott – a harmadik gólnál például önzetlenséget – amellyel kivívta az elismerést.

Új csillagok a vb-n 1Honda is holland bajnokság felfedezettje, a második ligás VV Venlo játékosaként figyeltek fel rá – többek közt Ruud Gullit – majd adták el a CSZKA Moszkva csapatának, egy féléves holland első ligás szereplés után. Elképesztő bal lábáról Palop a Sevilla kapusa is tudna mesélni: az idei BL-nyolcaddöntőben Honda elképesztő rúgással a Sanchez Pizjuanban lőtte nyolc közé az oroszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik