Élet-Stílus

Rangadó a negyeddöntőben

A brazil-holland „klasszikussal" indul a negyeddöntős program a dél-afrikai vb-n, majd színre lép Ghána, amely Uruguay ellen írna történelmet.

Hollandia-Brazília

A Brazília és Hollandia negyedszer néz farkasszemet egymással világbajnokságon. 1974-ben a Johan Cruyff vezette Oranje simán, 3-0-ra diadalmaskodott, 1994-ben, majd négy évvel később viszont a brazilok örülhettek, előbb 3-2-es győzelemmel, utóbb büntetőkkel jutottak tovább. A jelenlegi szövetségi kapitány, Dunga utóbbi két mérkőzésként játékosként, hovatovább csapatkapitányként erősítette a brazilokat, sőt, abban az ominózus büntetőpárbajban az ő találata is kellett a továbblépéshez.

„A múltban is jó csapataik voltak, és a jelenlegi holland válogatott is rendkívül technikás, számos kiváló képességű játékossal. A hollandok nem próbálnak meg beállni védekezni és előre ívelgetni a labdát. Nem lesz könnyű dolgunk ellenük” – magyarázta Dunga, aki Elanóra és Felipe Melóra sérülés, Ramíresre pedig sárga lapjai miatt nem számíthat, így várhatóan Josuét szerepelteti a középpályán Daniel Alves és Gilberto Silva mellett.

Dunga játékosként kétszer már kibabrált Hollandiával (MTI/EPA)

Dunga játékosként kétszer már kibabrált Hollandiával (MTI/EPA)

Bert van Marwijk szövetségi kapitánynak sérülés vagy eltiltás miatt senkiről sem kell lemondania, ugyanakkor a sárga lapok miatt izgulhat egy kicsit, hiszen együttesében több olyan játékos is van, aki újabb figyelmezetés esetén kihagyná az elődöntőt.

„Most először lépünk mpályára esélytelenebbként. Ugyanakkor a holland válogatott akkor tud a legjobban játszani, ha olyan csapattal kerül szembe, amely hozzá hasonlóan játssza a futballt” – nyilatkozta Marwijk, akivel ezen a ponton Dunga egyetértett.

A brazilok szakvezetője egyenesen a dél-amerikai együttesekhez, illetve saját csapatához hasonlította Hollandiát. A negyeddöntőig vezető utat tekintve is van hasonlóság a két válogatott között, hiszen a brazilok és a hollandok is viszonylag simán jutottak a nyolc közé. Előbbiek csak a portugálok elleni döntetlennel tévesztettek lépést, utóbbiak viszont még pontokat sem veszített, eddigi négy találkozójukat megnyerték, és nem mellékesen: Hollandia a selejtezősorozatot is százszázalékos teljesítménnyel zárta.

A brazilok ellen folytatódhat a hollan sikersztori (MTI/EPA)

A brazilok ellen folytatódhat a holland sikersztori (MTI/EPA)

Uruguay-Ghána

Érdekes, hogy a továbbjutónak az elődöntőben papíron könnyebb dolga lesz, hiszen a brazil-holland párharc győztese Uruguayjal vagy az egyetlen állva maradt afrikai együttessel, Ghánával találkozik. Az korábbi kétszeres világbajnok uruguayiak az elmúlt negyven év legsikeresebb világbajnoki szereplését mondhatják magukénak, ehhez Diego Forlán és Luis Suárez csatárduó öt találattal járult hozzá, de a védelemre sem lehet éppen panasz, hiszen az eddigi négy fellépésen mindössze egyszer kapitulált.

„Hihetetlenül erősek és gyorsak. Sok mindent elárul a ghánaiakról az, hogy még Németország ellen is jó teljesítményt nyújtottak” – jellemezte a riválisokat Forlán.
„Uruguay kiváló csapat, főleg a támadósora életveszélyes, köszönhetően Forlán és Suárez remek játékának” – bókolt a ghánai válogatott gólfelelőse, Asamoah Gyan.

Suáreztől és éktársától, Forlántól tarthatnak a ghánaiak (MTI/EPA)

Suáreztől és éktársától, Forlántól tarthatnak a ghánaiak (MTI/EPA)

Ghána Kamerun (1990) és Szenegál (2002) után harmadik afrikai csapatként jutott a nyolc közé világbajnokságon, de az első olyan lehet, amelyik elődöntőt játszhat.

„A fiúknak csak arra szabad koncentrálniuk, ami a pályán történik, kizárólag az eredménnyel, illetve az ellenfél játékával kell, hogy törődjenek” – próbálta meg levenni a terhet játékosai válláról a ghánaiak szerb szakvezetője, aki szerint nagy szerep hárul a védőkre, hiszen kulcsfontosságú lesz a veszélyes uruguayi támadóduó semlegesítése.

Milovan Rajevac két változtatásra kényszerül a kezdőcsapatában, miután a védő Jonathan Mensah és a középpályás Dede Ayew eltiltás miatt nem vethető be. Előbbi a sérülésből felépült Isaac Vorsah, utóbbit pedig Sulley Muntari helyettesítheti.

Oscar Tabarez szövetségi kapitány csapatában a sérült Diego Godint Mauricio Victorino pótolja a védelemben, míg a középpályán Alvaro Pereira helyett Alvaro Fernandez kezd.

Negyeddöntő:
Hollandia-Brazília, 16:00
Port Elizabeth. Vezeti: Nisimura (japán)
A várható kezdőcsapatok
Brazília: Júlio César – Maicon, Lucio, Juan, Bastos – Daniel Alves, Gilberto Silva, Josué – Kaká, Robinho – Luís Fabiano
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong – Kuyt, Sneijder, Robben – Van Persie

Uruguay-Ghána, 20:30
Johannesburg. Vezeti: Benquerenca (portugál)
A várható kezdőcsapatok
Uruguay: Muslera – Lugano, Victorino, Fucile, M. Pereira – Pérez, Egidio Arevalo, Fernandez – Cavani, Forlán, Suárez
Ghána: Kingson – Pantsil, John Mensah, Vorsah, Addy – Annan, Muntari, K-P. Boateng – Inkoom, Tagoe – Gyan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik