Élet-Stílus

Nagy rangadóval indul a negyeddöntők sora

Véghajrájához érkezik a vb, a Hollandia-Brazília és az Uruguay-Ghána találkozón már a négy közé kerülés a tét.

Két nap pihenő után ismét pattog a labda Dél-Afrikában, hiszen megkezdődnek a küzdelmek a talpon maradt nyolc együttes között. Természetesen, aki vereséget szenved, utazhat is haza, a továbbjutókra viszont még legalább két mérkőzés vár: az elődöntő, illetve a döntő vagy a bronzmeccs. Ma két találkozót rendeznek, és a nap végére ki is alakul az egyik elődöntő párosítása: a Hollandia-Brazília rangadó győztese az Uruguay-Ghána mérkőzés továbbjutójával találkozik a legjobb négy között, jövő hét kedden.

16:00 Hollandia-Brazília, Port Elizabeth

Hollandia eddig hibátlan mérleggel rendelkezik, három győzelemmel jutott tovább csoportjából, a nyolcaddöntőben pedig Szlovákiát verte 2-1-re. Árnyalja a képet, hogy eddig egyedül Dániát győzték le egynél több góllal, pedig a hollandokéhoz mérhető támadóalakzat kevés van a mezőnyben. Sokak szerint az Oranje ugyan kontrollálta a mérkőzéseit, de eddig csak a „minimál-programot” teljesítette, ma azonban kőkemény feladat vár rájuk, ami Bert van Marwijk csapatának igazi erőpróbája lesz. Legutóbb az 1998-as franciaországi világbajnokságon találkoztak nagy tornán a brazilokkal, akkor tizenegyesekkel maradtak alul. Ez azonban a múlt, most viszont a 23 mérkőzés óta veretlen válogatott táborában óriási lehet az önbizalom. Ráadásul sérülések sem nehezítik a szövetségi kapitány dolgát, bevethető Robben is, aki a szlovákok ellen már gólt szerzett, miután már akkor is kezdőként lépett a pályára. A szokásos alapcsapat várható, így elől a Kuyt, Sneijder, Robben, Van Persie négyes rohamozhatja Julio Cesar kapuját.
Brazília célja viszont az, hogy kapusának sok dolga ne legyen, a Selecao a támadó szellemben fellépő Chilét is sima 3-0-val intézte el. Dunga csapata az egyik legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtja eddig a vb-n, bár azoknak, akik a hagyományos brazil labdabűvészkedést kérik tőlük számon, meglehet, csalódást okoznak. Az együttes egyik legnagyobb ereje a gyors és hatékony kontratámadásokban rejlik, és ez a hollandok ellen is hasznos fegyver lehet. A mostani brazil válogatott egy jól összerakott gépezet, amit nem mellesleg zseniális játékosok alkotnak, ebből a két elemből pedig ritkán sül ki rossz végeredmény. Felipe Melo játéka bizonytalan, már a társaival edzett, de lehetséges, hogy sérülése miatt még nem bevethető. Biztosan nem játszhat viszont Ramires, aki eltiltását tölti, Elano pedig még mindig sérült. Utóbbi helyett Dani Alves kaphat szerepet, előbbit pedig –ha Felipe Melo nem épül fel- Josue vagy Kleberson pótolhatja.

Út a negyeddöntőig:

E-csoport:
Hollandia– Dánia 2-0
Hollandia– Japán 1-0
Kamerun – Hollandia 1-2

Nyolcaddöntő:
Hollandia– Szlovákia 2-1

G-csoport:
Brazília– Észak-Korea 2-1
Brazília– Elefántcsontpart 3-1
Portugália – Brazília 0-0

Nyolcaddöntő:
Brazília– Chile 3-0

20:30 Uruguay-Ghána, Johannesburg, Soccer City

Uruguay ismét a legmagasabb lépcsőfokokra törne, a kétszeres világbajnok legutóbb 1970-ben szerepelt világbajnoki elődöntőben. Most minden adott az újabb sikerhez, a csapat első és eddig egyetlen bekapott gólja csak a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben érkezett, támadósorában pedig Forlan és Suarez remekel. Az ázsiaiak elleni viszonylag gyors vezetőgól után Uruguay talán túlságosan is átadta a kezdeményezést ellenfelének, de az egyenlítés ellenére ismét volt erejük fordítani. Oscar Tabárez szövetségi kapitány szerint most már olyan messzire szeretnének jutni, amennyire csak tudnak, és bizony a La Celeste előtt hatalmas lehetőség áll. Ghána legyőzése talán az eddigi legnehezebb feladatuk lehet, de ellenfelüktől eltérően a dél-amerikaiakat nem hátráltatja eltiltás, viszont Diego Godín szereplése kérdéses.
Ghána lehet az első afrikai csapat, amely egy világbajnokságon a legjobb négy csapat közé kerül, de azt már most elmondhatja magáról, hogy a harmadik olyan gárda, amely a kontinensről elérte a negyeddöntőt. A rendező földrész nagy reménysége szervezett játékával hívta fel magára a figyelmet, egynél több gólt még egyetlen mérkőzésükön sem kaptak, Németország is csak 1-0-ra múlta felül őket. Milovan Rajevac szövetségi kapitány szerint csapatának az egységességében van a legnagyobb ereje, és próbálnak nem gondolni a rájuk nehezedő nyomásra. Az USA ellen elért hosszabbításos győzelem vezéráldozatokat is követelt, Jonathan Mensah és Andre Ayew összeszedte második sárga lapját, így ma eltiltásukat kell tölteniük. Sérüléssel bajlódik Kevin-Prince Boateng, akinek így nem biztos a játéka, de John Mensah is hagyott ki tréninget sérülése miatt. Az előjelek tehát ebből a szempontból nem túl kedvezőek, de a Fekete csillagok erejét megsokszorozhatja, hogy -csakúgy, mint Uruguay- életük nagy lehetősége előtt állnak. Este kiderül, hogy melyikük tud élni vele.

Út a negyeddöntőig:

A-csoport:
Uruguay – Franciaország 0-0
Dél-Afrika – Uruguay 0-3
Mexikó – Uruguay 0-1

Nyolcaddöntő:
Uruguay– Dél-Korea 2-1

D-csoport:
Szerbia – Ghána 0-1
Ghána– Ausztrália 1-1
Ghána– Németország 0-1

Nyolcaddöntő:
Egyesült Államok – Ghána 1-2, hosszabbítás után.

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik