Élet-Stílus

Megnyílt a filmfesztivál Karlovy Varyban

A filmszemlén több mint 200 alkotást vetítenek. Pejó Róbert Látogatás című filmje a Horizontok elnevezésű válogatásban lesz látható.

A Crazy Heart (Őrült szív) című, Scott Cooper rendező jegyezte amerikai film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 45. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban. Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szállóban a vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök és Jan Fischer miniszterelnök. Jelen volt Scott Cooper, az Őrült szív rendezője is. A legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott hintókon érkeztek a Thermálba.

Több magyar alkotásért is szoríthatunk. A Gryllus Dorka főszereplésével forgatott thrillerért, a Látogatásért Pejó Róbert az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb rendező díját. Most a Látóhatárok szekcióban mérettetik meg. A Hajdu Zoltán Miklós főszereplésével készült Elveszett személyek körzete (Lost Persons Area) című belga-magyar koprodukcióit is műsorra tűzik.

A játékfilmek kategóriájában az idén 12 film szerepel, de magyar alkotás nincs köztük. A győztes filmet egy nemzetközi zsűri választja ki. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül még 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.
A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé szintén jár pénzjutalom is. Ebben a kategóriában 16 alkotás fog versenyezni.

Az idén két filmes kap életműdíjat. A világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért az idén életműdíjas Kristályglóbuszt kap Nyikita Mihalkov 64 éves orosz filmrendező, valamint a 75 éves, Csehországban élő, de szlovák származárú Juraj Herz filmrendező. Mihalkov és Herz is személyesen veszik át az elismerést.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége A-kategóriásnak minősítette. A fesztivál programját számos szekció alkotja, úgy mint játékfilmek versenye, dokumentumfilmek versenye, Látóhatárok (Horizons), Másik nézőpont (Another View), Nyugattól keletre (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is. Néhány szekcióiban magyar alkotásokat is bemutatnak. A tíznapos rendezvény idei költségei mintegy 135 millió koronát (1,5 milliárd forint)

A fesztiválhoz számos szakmai program kapcsolódik, melyekre Nemes Gyula és Miklauzic Bence filmrendező legújabb, jelenleg utómunka alatti alkotásával érkezik. A Negatív magyar filmtörténet címet viselő munka a „Docu Talents from the East” fórumra meghívott kilenc kreatív dokumentumfilm között mutatkozik be a szakmai közönségnek. Miklauzic Bence magyar-lengyel koprodukcióban készíti második játékfilmjét A zöld sárkány gyermekei címmel. A Rátóti Zoltán főszereplésével készülő játékfilmet a rendező és Berger József producer a „Works in Progress” program keretében mutatja be a szakmai közönségnek, köztük külföldi forgalmazóknak és filmvásárlóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik