Élet-Stílus

Az orvos mondhat, amit akar

Optimistábban látják az életveszélyes állapotban lévő betegek hozzátartozói szerettük állapotát, még akkor is, ha az orvos pontosan tájékoztatta őket a túlélés várható esélyeiről.

Azt már több korábbi tanulmány is bizonyította, hogy másként vélekedik egy életveszélyes állapotban lévő beteg túlélési esélyeiről a kezelő orvosa és a hozzátartozók. A szakemberek ezt annak tudták be, hogy az orvosok korábban makacs számok helyett valószínűséggel – pl. nagyon valószínűtlen – fejezték ki becsléseiket. Egy most készült vizsgálat rámutat, hogy a súlyos betegek hozzátartozói, még akkor sem osztják az orvosok véleményét, ha számokban hallják szerettük túlélési esélyeit.

Sőt! Gyakori jelenség, hogy a hozzátartozók még akkor is nagyobb esélyt mondanak a túlélésre, ha előtte az orvos kerek perec, számokban közölte velük, milyen kicsi az esélye annak, hogy betege életben marad. Ennek hátterében a kutatók azt sejtik, hogy a családtagok az orvos véleménye mellett számos más dolgot is számításba vesznek, ha a túlélési esélyekre kerül a szó: szerettük erejét, élniakarását is számba veszik, és saját optimizmusukra, megérzéseikre hallgatnak inkább.

A kutatás vezetője dr. Douglas B. White szerint éppen ezért fontos a hatékonyabb kommunikáció, melyhez elengedhetetlen, hogy az orvos számszerű becslést adjon. A szakértők szerint az intenzív osztály orvosainak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy minél rövidebb idő alatt elnyerjék a hozzátartozók bizalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik