Élet-Stílus

Mitől halt meg Kleopátra?

Egy német tudós szerint nem kígyómarás által, hanem egy ópium, sisakvirág és bürök keverékét tartalmazó halálos koktél megivásával lett öngyilkos.

A Nílus királynője időszámításunk előtt 30-ban vetett véget életének, és egészen eddig úgy tartották, hogy egy áspiskígyó okozta halálát. Cristoph Schaefer, a trieri egyetem történésze azonban másképp gondolja, szerinte nem a hüllő, hanem egy halálos koktél végzett a fáraónővel.

“Kleopátra híres volt szépségéről, és valószínűleg nem választott volna magának egy hosszú, fájdalmakkal és elcsúfulással járó halálnemet” – idézi Schaefert a The Daily Telegraph brit napilap hírportálja. A tudós több társával együtt az egyiptomi Alexandriába is elutazott, ahol ősi orvosi szövegeket tanulmányozott és kígyószakértőkkel tanácskozott.

“Kleopátra halálában is meg akart maradni gyönyörűnek, hogy fenntartsa az őt körbelengő mítoszt” – mondta a német történész egy – a ZDF német csatornán sugárzott – tudományos showműsorban. Ehhez az egyiptomi uralkodó valószínűleg egy különleges koktélt ivott meg. Az ópium, a bürök és a sisakvirág keveréke abban az időben széles körben ismert volt, és néhány óra leforgása alatt fájdalom nélküli halálhoz vezetett. Ezzel szemben a kígyómarás napokig tartó gyötrelmek után végzett csak az emberrel – magyarázta Schaefer.

Kleopátra Kr. e. 51 és 30 között állt Egyiptom élén. Ő volt az utolsó fáraó, halála után a birodalom római tartomány lett. Az uralkodónő Julius Caesar szövetségese volt, és szerelmi kapcsolat fűzte Marcus Antonius tábornokhoz. Három gyermekük született, és állítólag össze is házasodtak, bár mindkettőjüknek volt már hitvese. Kleopátra Caesar meggyilkolása után Marcus Antoniust támogatta Octavianusszal szemben.

Az actiumi csata után, ahol Octavianus seregei győzedelmeskedtek Marcus Antonius felett, a tábornok öngyilkos lett. A 39 éves Kleopátra követte őt a halálba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik